HRVATSKA MIJENJA ZAKON

Video | Kriv će biti samo onaj tko plaća. Koga će kažnjavati? Prostitutka: ‘Ne želim kaznu ni za klijente’

Stižu izmjene Zakona o javnom redu i miru kojim se više neće kažnjavati prostitutke, ali hoće njihove klijente. To je takozvani švedski model prema kojem odavanje prostituciji ne spada u prekršajne radnje. Što o izmjenama kaže ministar Božinović, a što seksualne radnice?

Kriv će biti onaj tko plaća, a ne onaj koji pruža seksualne usluge. Našoj sugovornici i njezinoj djeci to je izvor prihoda. I ne podržava takav švedski model. Ne želi kaznu ni za sebe, ni za klijente.

“Ekonomska situacija u tom trenutku je presudila da se time počnem baviti time, a ostala sam u tom poslu jer sam shvatila da imam veliku autonomiju, da ja biram, da je potražnja velika, da klijenti nisu ono što većina ima predrasudu. Upoznala sam divne ljude kroz taj posao. Imam dugogodišnje klijente, s kojima imam dobre odnose. Seksualnost je ljudska potreba”, priča nam seksualna radnica.

Sada se seksualne radnike kažnjava s 20 do 100 eura ili s 30 dana zatvora. U radnoj skupini za izmjenu zakona koju je osnovalo Ministarstvo unutarnjih poslova su brojni stručnjaci i znanstvenici koji se bave ženskim pravima i ovom temom. Mišljenja su podijeljena. Jedni potpuno odobravaju kažnjavanje klijenata.

“Pozdravljamo ovaj model koji se najavljuje jer se za njega zalažemo protekle 22 godine. Budući da na prostituciju gledamo kao oblik iskorištavanja i nasilja koji je isprepleten s drugim oblicima diskriminacije”, kaže Adriana Bego, koordinatorica mreže za Prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama.

Drugi su kritični, jer smatraju da ne treba kažnjavati ni seksualne radnike ni klijente.

” Odlična je stvar što ćemo maknuti kažnjivost s osoba koje prodaju seksualne usluge, jer su naša istraživanja pokazala da su to najčešće osobe u teškom socioekonomskom položaju. Ono što nije dobro što prateće javne politike uopće nisu diskutirane ni osmišljene”, smatra Marija Antić, asistentica na Institutu društvenih znanosti

Što znači da bi seksualnim radnicima trebao biti ponuđen izlaz iz ove situacije, drugi posao ili doškolovanje te psihološka podrška.

Ministar Davor Božinović kaže još je rano za otkrivanje detalja i još ništa ne želi potvrditi. Rad radne skupine trebao je biti tajan dok se svi ne dogovore-

” Ja bih sada upravo upao u taj klupko koji su i članovi radne skupine htjeli izbjeći, a to je da se u ovoj fazi u javnosti o tome ne govori”, kazao je ministar.

Ali javnost je za to doznala prije nego što je očekivao i prijedlog je izazvao prijepore. Model kažnjavanja klijenata imaju Švedska, Norveška, Francuska, Irska i Island.

” Pozdravljam bilo kakvu promjenu naprijed, ali barem će seksualne radnice osloboditi od straha od policije, ali model kao takav nije najsretniji jer ugrožava naš posao. Tu se radi o poslu, gledajmo to kao posao”, ističe seksualna radnica.

U prvih pet mjeseci ove godine zbog prostitucije je bilo 50 prekršaja i jednako toliko kaznenih djela, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari