Krizni Eko Stožer Marišćina poziva građane na javnu raspravu o sanaciji jame Sovjak

Krizni Eko Stožer Marišćina poziva građane u srijedu, 30.rujna, u 17 sati u Dom Hrvatskih branitelja Viškovo na javno izlaganje Studije o utjecaju na okoliš sanacije lokacije visoko onečišćene opasnim otpadom “Sovjak” u Općini Viškovo. Ondje će predstavnici nositelja zahvata i ovlaštenika neposredno raspravljati odgovarati na pitanja zainteresirane javnosti.

“Radovi na sanaciji dovest će do „uzbunjivanja  sustava“  u dugom periodu, minimalno 56 do 60 mjeseci, te ću vrlo negativno utjecat na okoliš, ljude i imovinu; pojačani promet i transport kamionima, buka, utjecaj na zrak emisija plinova i evakucija stanovnika koji žive u blizini, utjecaj na podzemne vode i tlo onečišćujućih tvari, potreba većeg prostora za skladištenje opasnog materijala, pročišćavanje otpadnih voda i upoj pročišćenih voda u krško podzemlje…”, upozoravaju iz Eko Stožera.

Navode da je “lošim politikama gospodarenja otpadom nastalo odlagalište opasnog otpada Sovjak, u naselju Marinići, u Općini Viškovo, od prvih kuća udaljeno 30-ak metara. Odlagalište je nastalo odlaganjem opasnog otpada rafinerije, brodogradilišta i druge industrije u prirodnu ponikvu dubine 30 i promjera 90 metara, ukupne površine od 9485 četvornih metara. Jama Sovjak Planom gospodarenja otpadom RH 2007-2015 uvrštena je u „devet crnih točaka“ i zbog vrlo štetnog utjecaja na okoliš i ljude mora se sanirat. Jama se punila od 1956. do 1990. godine kada je zabranjeno daljnje odlaganje. Tijekom istraživanja provedenih 1997., 2002. i 2007. godine, procijenjen je volumen opasnih tvari u jami Sovjak. Procijenjeno je da količina otpada akumuliranog u jami Sovjak vjerojatno ne prelazi 150.000 kubika, odnosno da se oko 100.000 kubika pada kao posljedica ispiranja dijela topivih komponenti otpada s otpadnom vodom i borinama ispralo u tlo. I crna boja na “zidovima” jame upućuje na to da je ranijih godina razina otpada na mjestima dosezala od 2 do 4 metara više te da se dio (pod)površinskog sloja otpada sustavno s oborinama ispirao u tlo”, te pitaju “gdje je otišlo oko 100 000 kubičnih metara opasnog otpada, jer istraživanja koja potvrđuju ili opisuju širenje otpada nisu nikad izvedena?”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari