UPLATE DO 16.000 EURA Talijanski “esuli” od Slovenije počeli dobivati odštete

Ljubljana

Skoro dvije tisuće talijanskih »esula« i njihovih pravnih nasljednika ove je godine pred slovenskim sudovima uspjelo dobiti odštete za napuštenu imovinu koje se kreću i do 16.000 eura, navode u utorak slovenski mediji a prenosi Hina.

Riječ je uglavnom o ljudima koji žive u Argentini, ali imaju i talijansko državljanstvo, a isplata odšteta postala je moguća zbog izmjena zakona o denacionalizaciji. Taj je zakon »esule« ranije isključivao od mogućnosti obeštećenja jer nikad nisu bili jugoslavenski niti slovenski državljani, a odštetu su dobili i od Italije.

»Vrlo sam zahvalan Sloveniji za zakonske izmjene koji žrtvama progona priznaje isplatu pravedne odštete«, kazao je za Slovensku televiziju Massimiliano Lacota, predsjednik Istarske unije, Unione degli Istriani, jedne od organizacija u koju su udruženi »esuli« koji su nakon II. svjetskog rata optirali za Italiju i napustili krajeve koji su danas u Sloveniji i Hrvatskoj.

Zakonske su izmjene u Sloveniji izazvale dosta polemičkih odjeka jer se do sada držalo da »esuli« ne mogu dobiti odštetu od Slovenije za izgubljenu i napuštenu imovinu, jer u vrijeme kad su otišli u Italiju i druge zemlje nisu bili jugoslavenski državljani i jer se zakon o denacionalizaciji do sada primjenjivao samo na slovenske državljane kojima su imovinu oduzele nekadašnje komunističke vlasti, prenosi Hina.

Prema procjenama organizacija iz Trsta u koje su udruženi esuli, najmanje 8.000 talijanskih iseljenika i njihovih potomaka imaju pravo na odštetu, dok neki slovenski pravnici upozoravaju da bi se sada mogao pojaviti problem jer bi odštete mogli zatražiti i nakon II. svjetskog rata iz Slovenije protjerani Nijemci i Austrijanci.

Što se tiče problema imovine esula, odnosno optanata, do sada je u Ljubljani važilo stajalište da je taj problem, koji je Italija bila otvorila u procesu pristupanja Slovenije Europskoj uniji, u potpunosti zatvoren uplatom 58 milijuna eura koji su od 2003. rezervirani na fiducijarnom računu Dresdner banke u Luksemburgu. No, do tih sredstava esuli ne mogu jer Italija ne želi da se ona povuku i pitanje smatra neriješenim.

Jedan slovenski pravnik, koji živi i radi u Trstu, izjavio je za Slovensku televiziju da je pitanje podizanja sredstava za Italiju politički problem jer je pravno jasno da bi sredstva morala podići i isplatiti odštete esulima. Oni pak navodno očekuju da bi za imovinu koju su ostavili u Sloveniji na području Kopra, Izole i Pirana mogli dobiti oko 70 milijuna eura.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views