OD NOVE GODINE

Video | Kruh postaje luksuz! Jedna štruca sljedeće godine bit će skuplja od dvije litre benzina

U samo godinu dana cijena kruha narasla je za više od 30 posto. I tu neće stati…

Od Nove godine – nove cijene. Kilogram kruha plaćat ćemo više od 20 kuna – predviđanja su to najstarijeg i najpoznatijeg zagrebačkog pekara s više od 50 godina iskustva.

Što manji proizvod, to veća cijena, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr

“15 kuna pola kilograma kruha će vam sigurno koštati, jer je to druga izrada. To vam je isto kao bilo koje meso koje rastrančirate je skuplje nego cijeli komad, isto kao auto – kupite ga u dijelovima, koliko će vas koštati, da vas glava boli”, rekao je vlasnik pekarnice u Zagrebu, Miroslav Trajković.

Građane već sada boli glava. U pekarnama jedna kiflica košta koliko je donedavno stajala cijela štruca kruha.

“Peciva znaju bit po osam kuna, meni to jednostavno nije normalno i ne shvaćam zašto”, smatra Ana iz Zagreba.

“Tko hoće jest, taj će morat plaćat ili neće jest, ne znam što reći – ili će sam peći”, rekla je Nevenka.

Visoke cijene rezultat su rata u Ukrajini, skupljih energenata, i sve veće inflacije.

“Ne možemo govoriti o nerealnom poskupljenju, radi se o realnom poskupljenju i to poskupljenje nije u dovoljnoj mjeri pratilo troškove koji su rasli većom stopom od cijena kruha i pekarskih proizvoda”, objašnjava Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

U godinu dana cijene kruha skočile za 31 posto, i u pet smo zemalja s najvećim rastom. Prije nas su samo Mađarska, Litva, Estonija i Slovačka. Već sada mnogima je preskupo, a bit će još skuplje.

“Gotovo da nema bilo koje prognoze koja bi danas bila sigurna pa da možemo reći da će se dogoditi pomak na bolje, uglavnom sve prognoze idu u smjeru da će doći do rasta cijena”, ističe Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.

Rast kojeg ćemo itekako osjetiti, jer prosječan Hrvat na godinu pojede 62 kilograma pekarskih proizvoda, a svaki peti koji kupimo dolazi iz uvoza.

“Pekarskih proizvoda smo samo u prvih sedam mjeseci uvezli više od 50 tisuća tona, u istom razdoblju lani to je bilo oko 47 tisuća”, potvrdila je Barišić.

“Cijene pšenice su išle čak preko 60 posto, više su cijene glatkog brašna za 60 posto i oštrog brašna za 30 posto. Samo to nam pokazuje da cijena kruha, uz sve ostale inpute koji su tu vezani, ne može biti niža nego što je sada”, kaže Blažić.

Pekar Trajković niže cijene itekako pamti no više ih neće dočekati na radnom mjestu. Njemu je 75, a pekari 97. Jubilarni stoti rođendan neće proslaviti, jer 31.12. zauvijek gasi svoju dobro poznatu krušnu peć.

“Dosta mi je sad toga i preumoran sam. Dosta je bilo, 50 godina staža – vremena, muke i veselja. Jedanput se mora stat s poslom, nije sve u poslu”, kazao je Trajković.

Bez puno posla i dobrih plaća kruh će postati luksuz, jer je to na mjesec 600 kuna, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari