KRUZERI OKUPIRALI JADRAN: Zadar i Dubrovnik ove godine očekuju 70% više posjetitelja

Pred turističku sezonu od koje se očekuju rekordi optimizam donose i najave dolaska kruzera, a od naših se gradova najviše ističu Zadar i Dubrovnik

Američki brod u zadarskoj luci sada je među prvima, no ovo će ljeto biti gotovo svakodnevni gost. Ovaj je tjedan kruzerima u Gaženicu stiglo čak devet tisuća ljudi.

“Ovo je predivno mjesto, obožavamo ga. Sve što smo vidjeli je tako lijepo, posebno sve uz more”, očaran je Freddie iz SAD-a.

“Ovo mi je drugi put da posjećujem Zadar, bila sam na ovoj cruising turi i lani, pa već imam svoja omiljena mjesta. U Zadru je to stara gradska jezgra”, tvrdi njegova sunarodnjakinja Jennifer.

U Lučkoj upravi trljaju ruke jer će broj putnika u međunarodnom prometu ove godine biti veći i do 70 posto u odnosu na lani.

“Negdje 98 dolazaka brodova smo imali, a putnika je bilo 75 tisuća. Ove godine se očekuje negdje 120 dolazaka brodova, ali je porast putnika, očekujemo ih oko 130 tisuća.

Svi ti turisti dolaze na jedan dan. Pozdrav suncu i Morske orgulje, koje će svi neizostavno obići, su besplatni. Kolika je onda novčana korist, odnosno potrošnja turista s kruzera?

“Po istraživanjima Instituta za turizam protekle godine Zadar je na drugom mjestu po potrošnji cruiserskih gostiju, dakle, prvi je naravno Dubrovnik koji je već dugo u cruiserskom buisnisu sa 94 eura dnevno, a Zadar je drugi sa 78 eura dnevno, što je zaista jedan dobar podatak i ohrabrujuć podatak”, kaže Ante Galić, glasnogovornik TZ Zadar.

Gosti s kruzera troše najviše u šopingu. U suvenirnicama su najtraženiji maraschino i domaći suveniri. U restorane sjedaju kada pada kiša ili kad se žele odmoriti.

“Najčešće žele provati nešto što je autohtono, što je domaće tipa lignje, riba, pašticada i tako te stvari što im je onako nepoznato, nisu probali ali čuli su da je fino”, rekao je ugostitelj Damir Smolić.

A zadovoljan gost je po provjerenom poučku – uvijek dobar gost.
Nikolina Radič Ančić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari