TISUĆE NA KOMEMORACIJI: Gotovo cijeli državni vrh u Bleiburgu; austrijska policija razoružala počasni vod HV-a

Izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, predvođena Željkom Reinerom i Tomislavom Karamarkom, položila su u subotu vijenac kod spomenika i grobnice žrtava poraća u Teznom

Gotovo cijeli državni vrh stigao je na 71. obljetnicu bleiburške tragedije i tragedije Križnoga puta. Na groblje Dobrava kod Maribora došli su prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, predsjednik Sabora Željko Reiner, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, Robert Podolnjak, Milijan Brkić, kao i ministar branitelja Tomo Medved, ali i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja.

Izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, predvođena predsjednikom Hrvatskog sabora Željko Reinerom i prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, položila su u subotu vijenac kod spomenika i grobnice žrtava poraća u Teznom.U 8,30 sati održana je molitva i polaganje vijenaca kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora, a središnja komemoracija održat će se na Bleiburškom polju gdje će u 12 sati biti služena spomen misa.

Potom je održana molitva i polaganje vijenaca kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

Lokalna austrijska policija je oduzela oružje osamnaest članova počasnog voda HV-a, koji su s oružjem pokušali ući na komemoraciju. Austrijska državna policija je bila obavijesštena o njihovom dolasku, međutim, kako doznaje N1, nisu tu informaciju podijelili s lokalnom austrijskom policijom. Riječ je, inače, o ceremonijalno-protoklarnom oružju iz kojega se ne može pucati i ono će biti vraćeno članovima počasnog voda HV-a po završetku komemoracije.

vlada tezno

Zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH na groblju Dobrova te uz spomenik na Bleiburškom polju položit će predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, i izaslanica predsjednice Republike, predsjednica Udruge Hrvatski križni put Bruna Esih.

„Kroz svoju povijest hrvatski narod pretrpio je mnogo nepravdi i teških tragedija. Jedna od najvećih tragedija dogodila se tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Bleiburško polje i postaje Križnog puta simboliziraju tragediju hrvatskog naroda koja se dogodila u osvit pobjede nad fašizmom i nacizmom. Tada je totalitarni komunistički režim počinio masovna djela nasilja koja su predstavljala kršenja temeljnih ljudskih prava, pa i najvrjednijeg ljudskog prava – prava na život”, poručio je, kako je priopćeno iz Vlade, premijer Tihomir Orešković prilikom jučerašnjeg posjeta Bleiburgu i Teznom.

Komemoraciju na Bleiburgu organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovno Hrvatski sabor. Supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, a suorganizator Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari