Kućanski aparati trajat će dulje, a servis će biti puno jednostavniji

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Proizvođači će biti obavezni nabavljati rezervne dijelove za neovisne servisere u roku od 10 godina od datuma kupnje uređaja

Kućanski aparati uskoro bi, na zadovoljstvo svih građana, trebali imati dulji rok trajanja, a ukoliko i dođe do kvara proizvođač će morati osigurati rezvne dijelove čak 10 godina od same kupnje.

Važeći standardi uglavnom su fokusirani na efikasnu potrošnju energije i vode, a od 2021. godine njihova će izmijenjena verzija, fokusirana na mogućnost popravka, obuhvatiti i električne uređaje poput televizora, rasvjetnih tijela, frižidera i strojeva za pranje suđa i rublja.

U izmijenjenoj će verziji standarda koje je ratificirala Europska komisija proizvođači biti obavezni nabavljati rezervne dijelove za neovisne servisere u roku od 10 godina od datuma kupnje uređaja. Ti će se dijelovi također morati moći zamijeniti upotrebom običnih alata i bez oštećenja proizvoda.

Europske unije procjenjuje da bi te mjere zajedno s postroženim propisima o označavanju trebale smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za više od 46 milijuna tona godišnje.

Jyrki Katainen, potpredsjednik EK za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, ističe da bi te mjere mogle uštedjeti europskim kućanstvima u prosjeku 150 eura godišnje i omogućiti do 2030. uštedu energije ekvivalentnu godišnjoj energetskoj potrošnji Danske.

U konačnici trebali bi imati manju količinu starih uređaja na otpadu te manju potrošnju prirodnih resursa i manju emisije štetnih plinova u proizvodnji novih uređaja.

Nažalost, nove mjere neće se odnositi na uređaje poput pametnih telefona i laptopa čije jednokratne baterije i softver s ugrađenim ‘kočnicama’ za performanse kritičari smatraju glavnim izvorom ‘kulture bacanja’.
Vijesti.hr
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari