Kujundžić dobio 400 potresnih svjedočanstava: ‘Kreću inspekcije, anonimne prijave žena primio sam i ja’

Na Facebook stranicu Roda stiglo je više stotina svjedočanstava s imenima i prezimenima

Udruga RODA predaje u Ministarstvu zdravstva svjedočanstva žena koje su prošle postupak kiretaže (vađenja ostataka ploda iz maternice nakon spontanog pobačaja) bez ikakve anestezije ili su pak imale neugodnosti druge vrste na porodu te sličnim ginekološkim zahvatima. Skupljeno je 400 svjedočanstava. (OVDJE)

“Ovo nije prvi put da govorimo o tome, ali se nadam da će biti zadnji i da se to neće ponoviti”, rekla je predstavnica Rode. Javnosti je već puna kapa. Nadam se da će pritisak biti dovoljan da ovo izguramo do kraja. Ne smijemo dopustiti da se ovo događa našim kćerkama i unuka. – Nadamo se da će se uključiti sve relevantne institucije”, dodali su iz udruge. Rekli su i da će zatražiti žurni sastanak s ministrom.

Ministarstvo kreće s inspekcijama

Nakon potresnih svjedočanstava, pomoćnik ministra zdravstva zaključio je da je u trenutnoj situaciji Ministarstvo dužno napraviti ozbiljnu i objektivnu analizu.

Ministar Kujundžić je dao izjavu po izlasku iz Ministarstva. Potvrdio je da kreće inspekcija po prijavama, reagirat će i načelno na anonimne prijave koje je, kaže, primio i on. Sastao se i s upravom KBC Split i dalje stoji da Ivana Ninčević Lesandrić ne govori istinu. To tvrde u KBC Split. Rezultati inspekcije bit će za dvadesetak dana.

Udruga RODA je najavila da će na ponovni sastanak za desetak dana.

Na Facebook stranicu Roda stiglo je više stotina svjedočanstava s imenima i prezimenima, a lavina rekacija i akcija udruge #prekinimošutnju krenula je nakon istupa saborske zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić koja je u Saboru, u okviru rasprave o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, iznijela svoje strašno iskustvo s kiretažom iz splitskog KBC-a.
Vijesti.hr
Foto: Vijesti.hrPatrik Macek/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari