ZIMA POKAZALA ZUBE

Video | Ledeni val okovao Europu, temperature i do -40: Stiže li u Hrvatsku drastično zahlađenje i snijeg?

Hladnoća i snijeg zahvatili su cijelu nordijsku regiju i poremetili prijevoz. U Hrvatskoj danas iznadprosječne temperature

Europom se širi val hladnoće. Finska i Švedska zabilježile su najniže temperature zime u utorak kada su temperature pale čak do -40 Celzijevih stupnjeva. Hladnoća i snijeg zahvatili su cijelu nordijsku regiju i poremetili prijevoz.

Nikkaluokta, malo selo naseljeno autohtonim narodom Sami u sjevernoj Švedskoj, zabilježilo je temperaturu od -41,6 stupnjeva, izvijestila je švedska javna televizija SVT. “Ovo je najniža temperatura koju smo dosad imali ove zime, a na sjeveru će i dalje biti prilično hladno”, rekao je meteorolog Nils Holmqvist.

Švedski meteorološki i hidrološki institut izdao je upozorenje za snijeg i vjetar za središnju i južnu Švedsku. U susjednoj Finskoj je također zabilježen rekord ove zime: u sjeverozapadnom gradu Ylivieska temperature su pale na -37,8 u utorak, piše AP news.

Vrijeme u Hrvatskoj

I Hrvatsku čeka zahlađenje, iako ne toliko drastično, ali tek za vikend. Danas će u prvom dijelu dana biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, najavio je RTL-ov meteorolog Sven Vorkapić. Vjetar u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu slab i umjeren jugozapadni, u Lici i Gorskom kotaru i jak s olujnim udarima. Na ostatku obale jugo.

Ujutro toplije temperature: oko 7 u unutrašnjosti, a na moru između 9 i 12. Tijekom dana će u unutrašnjosti biti djelomice sunčano i iznadprosječno toplo. Ponegdje će temperatura ići i do 16 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu će vrijeme biti promjenjivo. Ponegdje je moguć jak vjetar i kiša. Temperature uz obalu i na otocima uglavnom oko 14 stupnjeva.

U Dalmaciji će u drugom dijelu dana biti djelomice sunčano. Umjereno jugo jača. Temperature će biti od 13 do 17.

Krajem tjedna zahlađenje i snijeg

Temperature će se spuštati kako će se bližiti kraj tjedna. Na kopnu će od petka pa sve do početka idućeg tjedna biti pretežno oblačno, s kišom koja može prelaziti u snijeg. Zapuhat će sjeverac koji će donijeti hladnije temperature.

Na Jadranu će ostatak tjedna biti promjenjivo oblačno, povremeno s kišom. U nedjelju će vjetar okrenuti na buru, s kojom će se temperatura sniziti, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari