DOTUKLA GA SUŠA

Video | Ličkog krumpira sve manje, cijena mu raste: ‘Urod se prepolovio, zato je poskupio’

Prije 50-tak godina iz Like je na tržište dolazilo čak 75 tisuća tona krumpira, a posljednjih je godina ta brojka pala na svega 3 tisuće tona

Skladište krumpira obitelji Miškulin u Smiljanu počelo se puniti ovosezonskim krumpirom, ali već sad znaju da se neće napuniti kao prethodnih godina.

“Lani je bilo oko 10-ak tona, ove godine pola od toga. Poskupio je baš zbog toga što se urod prepolovio u odnosu na prošlu i dosadašnje godine. Lani smo prodavali po 5 kuna, ove godine po 7 kuna. Pa većinom kod svih, tako drže cijenu. Ne može biti jeftiniji”, kazala je Ivanka Miškulin.

Posljedica je to poskupljenja sadnog materijala, gnojiva i goriva za mehanizaciju, ali Ličane je ipak najviše dotukla suša. Krumpir lijepo izgleda i zdrav je, ali ga je znatno manje zato što od početka travnja pa do sredine rujna, kada krumpir raste, nije palo puno kiše, odnosno palo je manje od stotinu litara po metru četvornom. Osušila mu se stabljika ili cima i više nije mogao napredovati.

“Kad je krumpir sađen, uvjeti su bili skoro idealni, bilo je dobro. Samo poslije nije pala kiša skoro do branja i sad ovo zadnje kiše to je u biti ništa, već je krumpir bio u opadanju”, govori Joža Miškulin.

Najveći proizvođač odlučio ne riskirati

Zato je najveći lički proizvođač odlučio ne riskirati i za svojih 30 hektara osigurati navodnjavanje kap po kap. Njihovih 800 tona već su rezervirali trgovački lanci i ugostitelji.

“Nadam se da ćemo uspjeti povaditi sve jer smo počeli malo kasnije zbog uvjeta, na početku velike suše koja je isto problem u vađenju, a onda poslije i dosta kiše. Sad u ovom periodu rujna smo imali preko 350 litara kiše po četvornom metru. Jednostavno je nemoguće u tom periodu kiše i poslije kiše vaditi”, kazao je Nikola Vidaković, direktor Agro Velebita.

A tko je ipak uzgojio najbolji i najukusniji krumpir, ocijenit će posjetitelji koji se okupljaju u subotu, u Lovincu na “Danima sira i ličkoga krumpira”, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari