NEDOSTAJE NOVAC

Video | Je li ovo nova nada za najmanje onkološke pacijente? Liječnici žele krenuti u eksperimentalno liječenje, ali…

‘To su eksperimentalne terapije koje treba pretočiti u svakodnevnu kliničku rutinu. To je avangarda. I drago mi je da je Hrvatska ušla u taj prostor avangarde. Da ne čekamo druge, nego da imamo inicijativu’

Hrvatska bi mogla pružiti novu nadu najmanjim onkološkim pacijentima! Ako se prikupi 2,5 milijuna eura, više neće morati na eksperimentalne metode liječenja u inozemstvo.

Hodnicima dječje onkologije prošli su mnogi pacijenti. Neki od njih po liječenje su morali izvan granica Hrvatske. Plan je za njih uvesti četiri stanične imunoterapije, izvještava Leona Šiljeg za RTL.

“To su eksperimentalne terapije koje treba pretočiti u svakodnevnu kliničku rutinu. To je avangarda. I drago mi je da je Hrvatska ušla u taj prostor avangarde. Da ne čekamo druge, nego da imamo inicijativu, znanje i sve ono što je potrebno da to saživi”, kaže ravnatelj Klinike za Dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Inicijativa postoji među liječnicima okupljenima u Udrugu Zora. Nedostaje novac. I to 2 i pol milijuna eura.

“Mašine nisu jeftine. Svu opremu treba nabaviti, spojiti. Ljude educirati, napraviti centar gdje će se to raditi. A za to treba novac. Poanta priče je da ono sve što smo skupljali za onu dječicu koja su se ušla vani liječiti”, govori specijalist radiologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak Natko Beck.

Do sada su brojne akcije pokretali roditelji i Udruge oboljelih. Posljednja akcija bila je za liječenje malene Kiare Goršić koja je bitku izgubila u Americi. Svoju bitku protiv akutne mijeloične leukemija još vodi Mihael.

“Pošto sam upravo sada, prije dva sata došao sa hematologije s Rebra s kontrole na koju idem svaka dva tri mjeseca. Terapije i transplantacije su mi završile prije 12 godine. Kad sam čuo ovakvu vijest ostao sam oduševljen”, kaže Mihael Severinac iz Udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima Krijesnica.

Kaže, liječenje u inozemstvu nosi puno izazova.

“Tu su prijevodi medicinske dokumentacije, jezične barijere. Ljudi ne znaju gdje su, što su. Ovo ako će se događati kod nas u Hrvatskoj, toga neće biti. To će biti veliko olakšanje i za roditelje i za male pacijente. Liječnici i znanstvenici imaju plan, a financiranje bi išlo u fazama”, dodaje Severinac.

“Za uvođenje CAR-T staničnih terapije, nužno nam budžet oko milijun eura, što bi omogućilo kupovanje dva bioreaktora za proizvodnju, opremu nužnu za kontrolu kvalitete i učinkovitosti i trošak validacije”, govori imunolog iz Dječje bolnice Srebrnjak Mladen Merćep.

Ostvari li se plan – u roku od godine dana prvi pacijenti u Hrvatskoj mogli bi dobiti CAR-T pripravak za terapiju.

“Današnja stopa izlječenja je preko 80 posto i u svijetu i u Hrvatskoj. Nećemo se zadovoljiti s time, težimo 100 posto”, kazuje Roić.

U Hrvatskoj još ne postoji CAR-T stanična terapija za male onkološke pacijente. Prvi pacijent kroz ovaj način liječenja će kroz nekoliko dana sve proći u susjednoj Sloveniji, izvještava Leona Šiljeg za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari