NA SVJETSKI DAN MOŽDANOG UDARA

Video | Liječnici na Korzu pregledavali Riječane: Neki su odmah dobili hitan termin u Klinici za neurologiju!

Ordinacija je improvizirana, ali pregled u njoj može spasiti život,

U Hrvatskoj je drugi najčešći uzrok smrti, a doživi ga deset tisuća ljudi godišnje.

Lani je od moždanog udara posljedica preminulo pet tisuća Hrvata, pa su na Svjetski dan moždanog udara liječnici na riječkom Korzu pregledavali građane. Zbog zabrinjavajućih rezultata neki su dobili hitan termin, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Kazaljke su se poklopile jer danas liječnici misle na svoje sugrađane. Jedna od njih je Mare. Specijalisti su joj ultrazvukom pregledali krvne žile.

‘’Naručili su me, imam s lijeve strane malo neko začepljenje pa će mi napraviti ultrazvuk da vide što je, da li je u redu ili nije. Je l’ imam malo masnoće u krvi pa možda je samo to. A jeste. Mene će nazvati u ponedjeljak. I to je super ustvari.. odlično, zadovoljna sam. Inače bi čekao’’, rekao je Mare Pandžić iz Rijeke.

Pregled može spasiti život

No danas će svi doći na red. Ordinacija je improvizirana, ali pregled u njoj može spasiti život, jer kod moždanog udara je bitna što ranija reakcija.

‘’Mi gledamo izgled žile, znači da li se vide nekakvi plakovi da li je ta žila sužena, da li je protok krvi uopće prisutan ili ga uopće nema, a ono što je nama u principu najvažnije, ako postoji suženje koje je značajno, odnosno visokostupanjske suženje, to se može vrlo dobro i riješiti terapijski’’, izjavila je Irena Dobrila-Turnšek, specijalistica u Zavodu za cerebralnovaskularne bolesti.

Lani je u Hrvatskoj od moždanog udara preminulo 2948 žena i 2063 muškaraca. Rizik raste s godinama, a najugroženiji su oni koji imaju iznad 60. U svijetu moždani udar godišnje doživi više od 12 milijuna ljudi, a ukupno više od sto milijuna u nekom je razdoblju života preživjelo moždani udar.

‘Probudio sam se, mislio sam da nešto sanjam…’

Dragoljub je preživio dva. Prvi prije nekoliko godina – u snu.

‘’Probudio sam se, mislio sam da nešto sanjam, kad ne mogu da ustanem, ne mogu stati na noge. To je bio prvi. Nakon par godina su mi trebali staviti protezu i onda su mi se iskrivila usta. To su bili jedini simptomi, niste nešto ranije osjetili. Ništa ništa. Ima inače normalan tlak, sve normalno’’, kazao je Dragoljub Tonić iz Rijeke.

‘’Došao sam radi kontrole, nemam problema, ali radi kontrole, da vidim da li sam u redu. I nalaz je dobar. Mirniji sam sigurno’’, izjavio je Riječanin Antonio Cerin.

Zdrava prehrana, fizička aktivnost, prestanak pušenja. Sve su to koraci kojima se možete udaljiti od rizika, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari