HITNA PROMJENA

Liječnici na mukama, a građanima smeta jedna stvar: ‘Preko HZZO-a mogla bih na color dopler vena 2027.’

Bilo je puno noći i dežurstava u kojima se trebalo donositi prave odluke u pravo vrijeme i to vrlo brzo, kaže Edvard Galić predstojnik je Klinike za unutarnje bolesti KB Sveti Duh

Specijalistica kardiologije Friščić na koronarnoj jedinici radi već dvije godine. Kaže, medicina je poziv, a ne posao.

“Moja mama je obiteljski liječnik i tijekom mog odrastanja ja sam stalno gledala mamu kako je doktorica. Meni je to jednostavno bila jedina opcija. Ja sam htjela biti kao mama, pa sam postala doktorica”, kaže Tea Friščić specijalistica kardiologije u KB-u Sveti Duh.

I tu su zbog pacijenata. Danas je čekaonica bila puna.

“Prizori osobito ponedjeljkom, ali i svakim drugim radnim danom su ovakvi kakvi ih zatičete. Posao kojim se bavim intervencijska kardiologija je izuzetno stresan posao. Bilo je puno noći i dežurstava u kojima se trebalo donositi prave odluke u pravo vrijeme i to vrlo brzo”, kaže Edvard Galić predstojnik je Klinike za unutarnje bolesti KB Sveti Duh.

Imamo gotovo 16 i pol tisuće liječnika

U Hrvatskoj je trenutačno gotovo 16 i pol tisuće liječnika. Više od pola je žena. Prosječna dob je 46 godina.

Bili su spremni i na štrajk u borbi za bolje uvjete. Kažu – Uredba je korak u dobrom smjeru, ali posla ima još.

“Uvijek kad imate tako jedan širok raspon različitih zanimanja i razina u pojedinim zanimanjima, ne mogu nikad biti svi zadovoljni. Ono što je nama bitno je da smo dobili puno više pohvala, nego što je bilo kritika”, dodaje Renata Čulinović – Čaić predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Na njihov dan resorni ministar je istaknuo povijesno veliko ulaganje. “Tko je rekao da sam ja zadovoljan?”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Jeste li? “Načelno jesam, ali ima još puno područja koje moramo unaprijediti. To je naš zajednički posao. To je naša obveza. Veseli me što sam dio administracije koja je utemeljila reformu – sveobuhvatnu reformu zdravstvenog sustava”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš na pitanje jesu li liječnici zadovoljni.

Pacijente liste čekanja još najviše bole

Iako se u prosjeku čeka 135 dana, pacijente liste čekanja još najviše bole.

“Preko HZZO-a mogla bih na color dopler vena 2027. godine. Ta lista čekanja, ne znam iz kojeg razloga ljudi se ne otkazuju. Svi trebamo nešto, a ako već ne trebaš, nazovi telefonom i otkaži”, kazala je Vesna Brezovac iz Zagreba.

“Moja priča je teški infarkt. Spasila me je brzina. Od trenutka infarkta sam bio za pola sata na stolu kod prof. Galića. Donio je brzu odluku i spasili me”, dodaje Zagrepčanin Filip Vladić.

Koliko god radili – neki prizori im se posebno urežu u sjećanje.

“Imali smo mlade trudnice koje su vrlo rano završavale na respiratoru. To je bilo izuzetno traumatično razdoblje, morali smo dovršavati te trudnoće u ranom periodu. Za nas je taj period bio stresan i specifičan”, naglašava predstojnik Galić.

“Vrlo često mi moramo sami sebe zaboraviti, jer mi u svakom trenu moramo dati 100 % za pacijente. Jesmo li bolesni, umorni, loše raspoloženi. Mi smo ovdje za naše pacijente uvijek”, zaključuje Tea Friščić.

Prošle godine – najviše ih je otišlo iz Hrvatske. Trenutno nas liječi 2500 doktora starijih od 60, a njih 629 radi u mirovini, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari