'SAMO PRVI KORAK'

Liječnici najavili prosvjed i poručili: ‘Ako bude potrebno, idemo i u štrajk’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Povod za konferenciju je nedavno provedena anketa kojoj se odazvalo 5700 liječnika iz cijele Hrvatske, od kojih je 97 posto iskazalo nezadovoljstvo svojim radnopravnim statusom

Za 18. ožujak Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavili su prosvjed a pozivaju i druge građane da im se pridruže.

Iz Inicijative mladih liječnika kazali su kako se već sedam godina bore da se ukinu robovlasnički ugovori, kako kažu ponuđena su adekvatna rješenja koja stoje negdje u ladici.

“Ta rješenja uključuju i bolju edukaciju za mlade ljude čime bismo spriječili da mnogi mladi ljudi odlaze odmah nakon fakulteta. Pozvala bih sve studente, i specijalizante da se podruže s nama na Markovom trgu 18. ožujka”, kazali su.

Na konferenciji za medije istaknuto je kako će 18. ožujka sve zdravstvene ustanove će raditi normalno, na pitanje koliki se odaziv očekuje kazali su: “Pozivam vas da dođete i vidite u kolikom će nas broju biti”.

Stava su kako je primjereno da na sastanku sudjeluje svih pet udruga. “Udruge zasad nisu dobile poziv na sastanak, a komora je ministru rekla da na sastanak treba doći svih pet udruga koje su sudjelovale u anketi”, istaknuto je na konferenciji.

“Ako nekome tisuće liječnika koji su izrazili nezadovoljstvo, nije alarm, što to znači. Nekoliko tisuća liječnika koji odu, znače raspad sustava, bez obzira na dob. Ovo da ih treba analizirati po dobi je samo spin”, dodali su.

Istaknuto je kako je prosvjed prvi korak. “Sve druge opcije su na stolu. pa i štrajk. Sve ovisi o ministarstvu i vladi. Hoćemo li mi dalje u štrajk, to je legalna metoda sindikalne borbe. Ako će trebati, idemo i u štrajk. Neće nam biti prvi”, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari