KRATKO I JASNO

Što je ŠČ, tko je mama, a tko traktor? Profesor objasnio simboliku pjesme s kojom Let 3 idu na Eurosong

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Hrvoje Cvijanović na svom je Facebooku objavio status u kojem je objasnio značenje pjesme

Let 3 je na Dori pobijedio s pjesmom “Mama ŠČ” te osigurao odlazak na Eurosong u Liverpool. Njihova neobična pjesma privukla je veliku pozornost javnosti, ali mnogi, čini se, nisu shvatili što u pjesmi znači majka, a što šč.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Hrvoje Cvijanović na svom je Facebooku objavio status u kojem je objasnio značenje pjesme.

‘Ukratko, Majka Rusija voli morona’

“ŠČ (ruski Щ), pjesma Let 3 o putinovskoj (‘Majci’) Rusiji, najprimjereniji je estetsko-glazbeni hrvatski odgovor za pjesmu Eurovizije na tekuću rusku agresiju. Pa da malo dešifriramo tekst. ‘Mama’ se stalno ponavlja u pjesmi: ‘Mama kupila traktora’, ‘Mama ljubila morona’… Mama kao Majka Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je inače model traktora”, piše Cvijanović.

“Majka Rusija (pod)kupila Traktor (Bjelorusiju), iz koje je također pokrenuta agresija i iz koje se zlo također širi (slično godinama ‘kupuju’ koga god mogu… Inače, Putin je nedavno dobio od Lukašenka traktor za rođendan). Ukratko, Majka Rusija voli morona – Putina – malog krokodilskog psihopata, koji prijeti armagedonom, zbog kojeg mali čovjek odlazi u rat”, nastavlja.

“Tako to otprilike lirski vidi Let 3, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko-sarkastičan način opjevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Europe. Nedavno, u jednom od intervjua, kad su se pojavili u TV studiju s raketama na kojima je pisalo ‘Lenjin’, izjavili su da je Putin ‘primjer bahatluka koji misli da je planet njegova igračka’.

Tako govori bend s lijevog spektra dok mnogi drugi šute! A što se tiče ostalih pjesama, uglavnom prilično isprazne i izlizane jadikovke o ljubavnim patnjama, a za to je bolje otvoriti Patnje mladog Werthera”, napisao je, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari