'DA POMOGNEMO LJUDIMA'

Video | Liječnici u ovim gradovima rade vikendima i praznicima. Ishod? Skratili liste čekanja

Za rad vikendom liječnici su se dobrovoljno javili. Svaki dodatni sat im je plaćen. ‘Imamo 24-satna dežurstva preko vikenda. Ako smo u subotu dežurni, planiramo odraditi dvadesetak pacijenata u nedjelju u jutarnjem terminu, da pomognemo ljudima’, pojašnjava Izabela Vrtar Šoštarić, oftalmologinja u Županijskoj bolnici Čakovec

Listu čekanja za mamografiju skratili su za 55 posto, a čekanje na ultrazvuk srca za 40 posto. Rezultati su to dviju bolnica na sjeveru Hrvatske čije liječnici i sestre pretrage rade i vikendom i praznicima. Ministar zdravstva Vili Beroš najavljuje da je cilj da tako bude i u ostalim bolnicama.

Liste čekanja skratili su radom vikendom i praznicima. “Bila sam naručena u devetom mjesecu. Jučer su me zvali, živim blizu bolnice pa sam se odazvala. Jedva sam čekala”, priča Cecilija Petrović iz Čakovca.

Za rad vikendom liječnici su se dobrovoljno javili. Svaki dodatni sat im je plaćen. “Imamo 24-satna dežurstva preko vikenda. Ako smo u subotu dežurni, planiramo odraditi dvadesetak pacijenata u nedjelju u jutarnjem terminu, da pomognemo ljudima”, pojašnjava Izabela Vrtar Šoštarić, oftalmologinja u Županijskoj bolnici Čakovec.

Od Ministarstva su dobili tri nova uređaja. Lista čekanja za ultrazvuk srca u čakovečkoj bolnici smanjena je za 40 posto. Pretrage ultrazvukom i magnetskom rezonancom vikendom se obavljaju i u varaždinskoj bolnici koja će uskoro dobiti i centralni operacijski blok. No, da bi pacijenti bili zadovoljni, moraju i liječnici. Traže veće koeficijente, a ministar im sprema novu ponudu.

“Vjerujem da nekakvih ozbiljnijih liječnički prosvjeda neće biti. Ni štrajka ni prosvjeda”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš. Hoće li im nova ponuda biti dovoljna da odustanu od štrajka – uskoro će odlučiti, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari