KUNA NAM JOŠ UVIJEK FALI?

Poznati trgovački lanac vratio dvojne cijene. Pojasnili su o čemu je riječ

Foto: Čitatelji Danas.hr.

‘Mislim da je to veliki problem. Neka se odluče, hoće li maknuti ili ostaviti do kraja godine dvojno iskazane cijene’, kaže nam čitatelj. Iz Ministarstva poručuju: ‘Poželjno je prestati dvojno iskazivati cijene što je prije moguće nakon prestanka obveze dvojnog iskazivanja’

Već više od pedeset dana u trgovinama, na placu, trgovačkim centrima – građani većinom uoče samo jednu cijenu, onu prikazanu u eurima. Bar bi tako trebalo biti.

U prvim danima 2024. trgovci su počeli uklanjati cijene u kunama i morali smo se brzo priviknuti samo na one u eurima. No, poznati trgovački lanac Lidl, prošlog tjedna kao da se vratio u neka “dobra” stara vremena, piše Danas.hr.

Javili su im se čitatelji koji kažu kako su se iznenadili kada su ušli u Lidlov dućan i ponovno vidjeli dvojno prikazane cijene.

Foto: Čitatelji Danas.hr

“Iskreno, šokirao sam se jer mi nije bilo jasno kako odjednom sad opet cijene i u kunama i u eurima. Iako mi se jako teško prilagoditi na euro, morao sam, ali kada sam vidio da su cijene opet u kunama, prestao sam gledati euro. Mislim da je to veliki problem. Neka se odluče, hoće li maknuti ili ostaviti do kraja godine dvojno iskazane cijene” kaže čitatelj Danas.hr.

Što kažu iz Lidla?

Odlučili smo se obratiti spomenutom lancu i upitati ih jesu li to uveli na zahtjev kupaca ili je u pitanju nešto drugo.

“Lidl Hrvatska je trenutno u postupku implementacije elektroničkih cjenovnih oznaka koje se sukcesivno uvode u sve naše trgovine i na kojima se cijene iskazuju elektronički te samo u eurima. Proces tehničke implementacije elektroničkih cjenovnih oznaka nije moguće odraditi odjednom u svim trgovinama, on će potrajati još određeno razdoblje i nakon njegova završetka će sve elektroničke cjenovne oznake u svim našim trgovinama prikazivati samo iznose u eurima”, kažu nam iz Lidla.

Iako nije potpuno jasno zašto je zbog toga bilo potrebno ponovno postavljanje cijena u kunama, oni nisu nigdje “prevarili zakon”. Naime, članak 10. Zakona o uvođenju eura, kaže da “uvođenje eura i svi postupci i aktivnosti koji iz toga proizlaze provode se na način da se svima osigura što jednostavnije postupanje uz što manje troškova.” Upravo to rekli su nam i iz ovog poznatog trgovačkog lanca.

Ima još iznimki?

No, Lidl nije jedini ovakav slučaj. U Konzumu i Kauflandu čitatelji su naletjeli na nekoliko dvojnih cijena.

“U Konzumovim prodavaonicama cijene su bile dvojno iskazane sve do 31. prosinca 2023. sukladno zakonskoj obvezi. Od 1. siječnja 2024. godine, cijene iskazujemo isključivo u eurima. Proces zamjene etiketa bio je vrlo opsežan, a sve etikete smo zamijenili tijekom prva tri tjedna ove godine. Ono što se može dogoditi u iznimnim situacijama je da je neka etiketa slučajno promaknula kolegama s obzirom na iznimno velik broj artikala ili da je cijena proizvoda otisnuta direktno na pakiranju artikla te je u tom slučaju ne možemo zamijeniti”, govore iz Konzuma.

Foto: Čitatelji Danas.hr

Istina, riječ je samo o iznimkama, ali čitateljica nam je poslala fotografiju jedne dvojne cijene, gdje nije riječ o “tiskanju direktno na pakiranju artikla”. Ipak, otišli smo u kontrolu i stvarno vidjeli da je većina drugih cijena prikazana samo u eurima.

Zanimalo nas je i što kažu potrošači. Jesu li se naviknuli na cijene samo u eurima.

“Što se tiče reakcija kupaca na cijene iskazane samo u eurima, dosad nismo imali prigovora ni komentara od kupaca”, poručuju iz Konzuma.

Iz Kauflanda tvrde da zbog velikog izbora i broja proizvoda, proces izmjene etiketa kod njih traje sve do kraja veljače.

Rok ne postoji

Ključno je to da poslodavci uopće nemaju zadani rok do kada moraju prikazivati cijene samo u eurima. Obratili smo se Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koji kažu:

“Sukladno odredbama Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“, br. 57/22. i 88/22 – ispravak, dalje u tekstu: Zakon o uvođenju eura) obveza dvojnog iskazivanja cijena za poslovne subjekte završila je 31. prosinca 2023. Slijedom navedenog, poželjno je prestati dvojno iskazivati cijene što je prije moguće nakon prestanka obveze dvojnog iskazivanja, pri tom imajući u vidu načelo učinkovitosti i ekonomičnosti iz članka 10. Zakona o uvođenju eura prema kojemu se uvođenje eura i svi postupci i aktivnosti koji iz toga proizlaze provode na način da se svima osigura što jednostavnije postupanje uz što manje troškova”, poručuju.

Sve u svemu, roka nema, poslodavci mogu do kada žele imati dvojne cijene, iako s tim trebaju prestati “što je prije moguće” i samo poštivati članak 10. Zakona o uvođenju eura, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari