Liječnicima kazna jer su – previše radili! Neki i više od 700 sati prekovremeno

Ilustracija/Goran Stanzl/PIXSELL

Na odjelima je velik broj doktora i doktorica radio po 500, 600 pa čak i više od 700 sati prekovremeno tijekom 2017.

Prema Zakonu o radu maksimalno se smije raditi 180 prekovremenih sati godišnje, a liječnici u KBC-u Osijek odradili su ih 2017. i više od 700.

‘Krivi su’ – glasi presuda Prekršajnog suda u Osijeku protiv osmero bolničkih šefova odsjeka, odjela, zavoda i klinika kao odgovornih osoba te KBC-a Osijek kao pravne osobe jer su zaposleni na tim odjelima, uglavnom liječnici i liječnice, previše radili prekovremeno.

Prijavu je podnijela inspekcija rada zbog velikog broja zaposlenih koji su prekovremeno radili više od 180 sati u godini, koliko je Zakonom o radu dozvoljeno.

Na odjelima je velik broj doktora radio po 500, 600 i više od 700 sati prekovremeno tijekom 2017. godine, piše Večernji list.

Bolnica je u svojoj obrani iznijela da je kao ustanova u javnozdravstvenoj mreži obavezna neprekidno pružati zdravstvenu zaštitu bilo u smjenama, pomakom radnog vremena, u dežurstvu ili pripravnosti i da zbog nedostatka liječnika taj kontinuitet nije moguće drugačije održati. Organizaciju posla uz prekovremeni rad smatraju postupanjem u krajnjoj nuždi jer otklanja mogućnost smrti pacijenta i ugrožavanja zdravlja pa je taj prekršaj, smatraju, manje zlo, a podsjećaju i na zabranu zapošljavanja iz 2016. godine.

Prema presudi, KBC je morao platiti novčanu kaznu od 8000 kuna, šefica administrativnog odsjeka 400 kuna (jer je sud procijenio da su se ti poslovi mogli obaviti bez toliko prekovremenog rada), a šefovima zavoda i klinika dosuđeno je da plate po 200 kuna kao naknadu troškova prekršajnog postupka.

Međutim, osječki primjer nije usamljeni slučaj već redovno stanje u našim bolnicama jer bolnička zdravstvena zaštita dostupna građanima 24 sata na dan počiva na prekovremenom radu liječnika što znači da bi inspekcija rada mogla svaki dan u bolnice, a sudovi bi mogli isto tako stalno kažnjavati voditelje odjela.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari