Hrvatski policajac prošao FBI-evu akademiju: ‘Amerikanci su impresionirani hrvatskom policijom’

Priča kako u Americi nemaju klasičnih, osnovnih policijskih predmeta, sve su to specijalistički predmeti

Kristijan Ilovača nedavno je završio prestižnu američku FBI-evu akademiju u Quanticu u Viriginiji, onu istu akademiju koju je pohađala i Jodie Foster kao Clarice Starling u filmu “Kad jaganjci utihnu”.

Ilovača, koji inače radi u Upravi za posebne poslove sigurnosti MUP-a RH, je jedanaesti hrvatski policajac koji je završio najtežu i najnaporniju policijsku obuku na svijetu, ali i prvi naš polaznik koji je u Quanticu osvojio tzv. plavu ciglicu, tj. na obuci je uspio preplivati 55 kilometara.

Inače, svake godine FBI-evu akademiju završi oko 250 polaznika, inozemnih primaju tridesetak, a da bi ih uopće primili također moraju proći razna testiranja, bez obzira što je suradnja između hrvatske i američke policije stvarno na najvišoj razini kao uostalom i suradnja tajnih službi dviju država.

Kako je bilo pohađati akademiju u Quanticu Ilovača je ispričao u RTL Direktu.

“Uzbuđenje se malo sleglo, ali i dalje su mediji i kolege jako zainteresirani što se tamo događalo, odvijalo, kako je to izgledalo. Zaista, iskustva je jako puno, dala bi se cijela knjiga napisati o tome. To je akademija koja priprema policajce da jednog dana budu lideri u svojim sekcijama. Bilo je 230 koelga iz SAD-a i 35 međunarodnih kolega. To je ogroman kompleks, nisam znao u kojem smjeru idem. I deseti tjedan sam se znao izgubiti u labirintu hodnika, zaista je ogromno”, rekao je Ilovača.

Obuka je, kaže Kristijan, žestoka.

“Nema praznoga hoda, raspored je pun od jutra do mraka, buđenje je šest pa doručak pa predavanja. Svatko izabire predmete – analatika, terorizam, forenzičke znanosti, komunikacije… Svatko se može specijalizirati kako želi. Puno je zadaća, seminara, eseja, znanstvenih radova, a i fizički je zahtjevno. Meni je nastava ipak bila malo teža od fizičkog dijela. Vježbao sam u Hrvatskoj prije klasično trčanje, plivanje i vježbe snage, ništa specijalno”, rekao je Kristijan.

Priča kako u Americi nemaju klasičnih, osnovnih policijskih predmeta, sve su to specijalistički predmeti.

“Na meni je da još više učim, treniram, radim i u bližoj budućnosti. Dobivena znanja mogu iskoristiti u bilo kojem sektoru. Trenutno se bavim zaštitom štićenih osoba”, rekao je Kristijan, koji posebne riječi hvale ima za hrvatsku policiju.

“Hrvatska policija je jedna od najkvalitetnijih policija na svijetu. Mi redovito skupljamo na svim natjecanjima zlatne medalje, bitno je za naglasiti da američki kolege ne vjeruju kada im pričam da je hrvatska policija stala u obranu države u ratu, mi imamo nevjerojatan put. To je njima neshvatljivo. Ponosan sam što sam bio predstavnik hrvatske policije i Hrvatske. Ovo je prije svega uspjeh svih policajaca, profesora s Policijske akademije, mentora, svih onih koji su me obučavali kroz cijeli ovaj period”, rekao je Ilovača.

Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU: