LIJEPA NAŠA MARKA: Hrvatska pošta objavila „riječku“ marku s motivom torpeda

Marke pojedinačne vrijednosti 5 HRK izdane su u arčićima od 6 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu

U okviru svoje edicije „Hrvatski izumi“ Hrvatska pošta danas je objavila poštanske marke s motivima automatske mehaničke olovke izumitelja Eduarda Slavoljuba Penkale te s motivom torpeda izumitelja Giovannija Biagia Luppisa.

Marke veličine 42,60 x 35,50 mm i pojedinačne nominalne vrijednosti 5 HRK izdane su u arčićima od 6 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu. Za dizajn ovoga izdanja zaslužna je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora. Poštanske marke tiskala je tiskara Zrinski d.d. iz Čakovca, a „riječki torpedo“ širom Hrvatske kolat će u tiraži od 100 tisuća primjeraka.

hp marka torpedo - Copy

Marka s torpedom i njegovim izumiteljem posvećena je 150. obljetnici predstavljanja riječkoj javnosti izuma nastalog u suradnji Giovannija Luppisa i Roberta Whiteheada

Kako je došlo do ovoga izuma? Na svojim mrežnim stranicama Hrvatska pošta donosi priču iz pera Ervina Dubrovića koju prenosimo u cijelosti:

„Kada je kao zapovjednik fregate Bellona Riječanin Giovanni Biagio Luppis 1860. dobio zadatak da nadzire primorsku i dalmatinsku obalu te je morao više zimskih mjeseci provesti na brodu, imao je priliku smišljati novo oružje koje bi mu omogućilo obaviti zadaću s kopna, u udobnijim uvjetima negoli je život na brodu. Luppis je tako osmislio brodicu napunjenu eksplozivom, koju bi se otiskivalo s obale i upućivalo prema neprijatelju, a njome bi se upravljalo i održavalo smjer pomoću svojevrsnih uzdi.

S punim povjerenjem u svoje oružje, nazvano „čuvarom obale“ (salvacoste), obratio se Ministarstvu rata u Beču, međutim, zbog očitih nedostataka nije dobio potporu. Stoga je uz podršku prijatelja Giovannija Ciotte, također bivšeg časnika, uglednog političara i kasnijeg dugogodišnjega gradonačelnika Rijeke, u kolovozu 1864. kapetan Luppis sklopio ugovor s engleskim inženjerom Robertom Whiteheadom i započeo zajednički rad na novom pomorskom oružju.

Whitehead je odmah procijenio da je Luppisov pristup zastario te da oružje treba „pretvoriti u ribu“ i uroniti ga pod vodu. Stoga je s potpuno novim konceptom pristupio konstrukciji novog oružja – torpeda – koje je već uoči Božića, 21. prosinca 1866. predstavljeno u Rijeci posebnom povjerenstvu Mornaričkog odjela Ministarstva rata Austro-Ugarske.

Torpedo još nije bio dovoljno razvijen, no uskoro je usavršen i postao djelotvoran. Već su sedamdesetih godina devetnaestog stoljeća počele prve isporuke diljem svijeta, a Tvornica torpeda „Whitehead“ bitno je pridonijela ugledu Rijeke i naših stručnjaka.

Početkom dvadesetog stoljeća torpedu je ugrađen žiroskop za održavanje smjera, čime je postao mnogo pouzdaniji. Tvornica u Rijeci dosiže vrhunac u vrijeme Drugog svjetskog rata, kada proizvodi nekoliko tisuća torpeda. Nakon rata proizvodnja postupno opada i posve zamire sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Time nestaje i stogodišnja tradicija proizvodnje jednog od tehnološki najrazvijenijih oružja svojeg doba.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari