STIŽE GENOVSKA CIKLONA

LJETO JE GOTOVO – A VRIJEME POSTAJE ČAK I OPASNO: Grmljavinski pljuskovi, tuča, pijavice, a očekuje se i prvi ovogodišnji snijeg!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Najviše se kiše očekuje u unutrašnjosti Istre te na tmurnijem širem riječkom području

U jesen smo ušli uz južinu i toplinu. No, dok će se toplina još nastaviti, vremenske će prilike biti sve nepovoljnije, osobito od petka kada će se formirati poznata Genovska ciklona, prognozirao je za RTL Dorian Ribarić.

U srijedu prijepodne opet oblačnije na Jadranu i predjelima uz njega. Bit će tu česte kiše, pljuskova i grmljavine, a na Kvarneru izgledno i obilnije količine oborine. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, na moru i jugo, osobito na krajnjem jugu u početku i pojačano. Jutro u unutrašnjosti malo toplije od jučerašnjeg, a na moru i dalje oko 20 °C.

Poslijepodne u unutrašnjosti sve promjenjivije, ali samo rijetko u središnjim i sjeverozapadnim predjelima može pasti poneki pljusak ili malo kiše, većino u Pokuplju i uz granicu sa Slovenijom. Puhat će uglavnom jugozapadni i južni vjetar, a ostaje podjednako toplo.

U Dalmaciji prilično promjenjivo uz povremene pljuskove i grmljavinu. Tmurnije u zaobalju, dok na otocima prema jugu može biti i duljih sunčanih razdoblja. Jugo će malo oslabjeti, okrenuti na slab jugozapadnjak, no navečer ponovno u jačanju. Temperature za nijansu niže nego danas, oko 24-25 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju oblačnije uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Najviše se kiše očekuje u unutrašnjosti Istre te na tmurnijem širem riječkom području, a najmanje na krajnjem zapadu i na otocima. Puhat će jugo i jugozapadnjak, pojačani u gorju i prema otvorenome moru. Temperatura bez veće promjene.

Na kopnu pogoršanje od petka

Na kopnu u četvrtak uglavnom suho, a izraženo pogoršanje posvuda se očekuje od petka. Nastavit će se u danima vikenda. Bit će kišovito i vjetrovito, a uz to će i osvježiti pa nas pravi jesenski ugođaj očekuje početkom idućeg tjedna uz prohladna jutra.

Utjecaj Genovske ciklone i još više kiše

Na moru tek malo mirnije u četvrtak s nešto više sunca, a onda kreće utjecaj Genovske ciklone i još izraženija kišna epizoda uz jako, ponegdje olujno jugo, zatim oštro pa i vrlo neugodna lebićada. Temperature postupno malo niže.

Za srijedu upozorenja na opasne vremenske prilike vrijede za područje Jadrana i to na mogućnost izraženih grmljavinskih pljuskova, lokalno obilniju kišu te pojačano jugo početkom i potkraj dana.

Prvi ovosezonski snijeg?

Meteorologinji N1 televizije, Tea Blažević, javlja da do naših krajeva i dalje stiže razmjerno topao i vlažan zrak, zbog čega i jutros ima kiše duž Jadrana i u sjeverozapadnoj unutrašnjosti. Na kopnu je jutros prisutna i magla koja smanjuje vidljivost, a kolnici su mokri i skliski, stoga budite oprezni. Idućih sati treba računati i na lokalno obilniju oborinu duž Jadrana, gdje može biti nevera, tuče, pijavica. Treba se držati sigurnih mjesta.

Vrlo nepovoljne će biti prilike duž Jadrana i sutra ujutro, nakon čega slijedi smirivanje. No, već u petak nam stiže novi kišni val sa zapada, a potkraj dana će se spustiti hladni zrak sa sjevera Europe. To bi u danima vikenda, u nedjelju, moglo rezultirati prijelazom kiše u snijeg, na našim najvišim vrhovima planina, poput Dinare, Velebita. Bio bi to prvi ovosezonski snijeg, javlja N1.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari