Loša vijest za ljubitelje internet kupovine: od iduće godine plaćat ćemo PDV i na pakete do 160 kn

Foto: Ilustracija (RTL)

Prema dosadašnjim propisima, dobra male vrijednosti do 160 kuna po pošiljci oslobođena su plaćanja carina, PDV-a i trošarina

Od iduće bi se godine na razini EU trebalo ukinuti oslobođenje od plaćanja PDV-a na pakete male vrijednosti do 22 eura kupljene putem interneta u nekoj od zemalja izvan Europske unije, piše Večernji.hr.

Takav plan dio je velike reforme PDV-a koja će postupno stupiti na snagu do 2021. godine, a cilj joj je da olakša trgovinu unutar EU i izbjegavanje porezne evazije u odnosu prema trećim državama. Procjena komisije je da će zaokruženi paket domaćim e-trgovcima godišnje donijeti oko 5 milijardi eura ušteda, dok bi oporezivanje paketa male vrijednosti donijelo u proračune država članica oko milijardu eura.

Dakako, proračuni će se puniti na teret domaćih potrošača koji su kupovali jeftine “sitnice” putem interneta. Ukidanje izuzeća na pakete male vrijednosti Komisija pravda time da su kontrole pokazale da se iza njih uglavnom kriju skuplje pošiljke iz Kine koje su lažno deklarirane.

Prema domaćim propisima, dobra male vrijednosti do 160 kuna po pošiljci oslobođena su plaćanja carine, PDV-a i trošarine pri uvozu. Od oslobođenja su izuzeti alkohol i alkoholna pića, parfemi i toaletne vode te duhan i duhanski proizvodi.

Za sada nema informacija hoće li države članice zadržati oslobođenje od plaćanja carine jer, ako to ne čine, cijena svakog paketića poskupjet će za 60-ak kuna, neovisno o PDV-u, koliko stoje administrativni troškovi carinjenja, piše Večernji.hr.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views