Mađarska danas odlučuje o zatvaranju granice s Hrvatskom, Milanović poručuje – građani mogu mirno spavati

Nakon u četvrtak održanog summita EU-a u Bruxsellesu, Mađarska danas treba donijeti odluku o zatvaranju granice s Hrvatskom.

– Hrvatski građani mogu biti mirni, Hrvatska ima rješenje bez obzira na to kako će se Mađarska ponašati na granici, mi imamo plan da Hrvatska bude sigurna, da građani nemaju nikakvih problema i to jedino što je u ovom trenutku bitno – izjavio je danas ujutro Zoran Milanović. Dodao je da Hrvatska ima mogućnost sagraditi ogradu, napominjući kako je to zadnja varijanta koju.

– To ne želimo. Želim poručiti da građani mogu biti mirni, da mogu mirno spavati – kazao je Milanović. Na summitu EU-a Milanović je  razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Naime, Mađarska je u četvrtak najavila da je spremna zatvoriti granicu prema Hrvatskoj kako bi zaustavila priljev tisuća ilegalnih migranata. Granica bi se zatvorila na način kako je to bilo učinjeno sa Srbijom u rujnu, zbog čega se migrantski val preusmjerio na Hrvatsku kao tranzitnu zemlju na putu migranata prema zapadnoj Europi, prenosi Hina.

Mađarski premijer Viktor Orban je nakon summita rekao da će se u petak sastati mađarsko Nacionalno vijeće za sigurnost, koje bi trebalo donijeti odluku.

– Nema zatvaranja granice, to je nemoguće. Mi govorimo o ponovnoj uspostavi schengena. Schengenski pravilnik jasno propisuje što je dužnost zemalja izvan schengenskog prostora. Imamo granične prijelaze, oni su otvoreni, ali pod kontrolom, tako da je cijeli proces reguliran. To je ono što bismo željeli i možemo to fizički provesti – objasnio je Orban.

– I Slovenija će morati poduzeti odgovarajuće mjere ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom za migrante što bi dovelo do usmjeravanja migrantskog vala prema Sloveniji – izjavio je slovenski premijer Miro Cerar dodavši kako ne žele takve jednostrane odluke. Ipak, Cerar drži presudnim kako će se prema migrantskom problemu odnositi Njemačka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari