OKRUTNA PRAVILA

Majci zbog sumnje da ima koronu odbili dati tek rođeno dijete

Foto: Unsplash/ Ilustracija

Problem je što se testovi čekaju po nekoliko dana jer se šalju u Zagreb.

U Općoj bolnici Bjelovar zbog prakse tamošnjeg rodilišta ne dozvoljavaju kontakt novorođenčadi s majkama ukoliko majka nema negativan test. Problem je što se testovi čekaju po nekoliko dana jer se šalju u Zagreb. Iako se ove situacije u toj bolnici spominju već duže vremena, gotovo dvije godine, ovih je dana jedan slučaj podigao prašinu. Naime, dok je majka još uvijek bila u bolnici čekajući da pristigne negativan test kako bi vidjela svoje dijete, njena je sestra u očaju potražila pomoć na jednoj od poznatih facebook grupa za majke, piše Večernji list.

“Sestra mi je jučer ujutro rodila u bjelovarskoj bolnici. Dijete je samo za ručicu dirnula i odvojili su ih. Nju su testirali na Covid i poslali test na Fran Mihaljević. Rekli su joj da će doći do jutra nalaz i da će onda dobit dijete. Evo došlo je jutro…nema nalaza. Nema djeteta. Nisu ga stavili joj na prsa, nisu imali kontakt koža na kožu. Ništa. Kada pita sestre, kažu joj da ima strpljenja i neka se odmara, da je dijete živo i zdravo. Da ne znaju kada će doći nalaz, zna se čekati i po dva, tri dana. Molim Vas što možemo učiniti, koga zvati, na koja prava se pozvati?”, napisala je, kako prenose RTL Vijesti.

Dijete je majci vraćeno nakon 34 sata odvojenosti, međutim činjenica je da se odvajanje majke i novorođenčadi ne preporučuje od strane svih stručnih organizacija, kako svjetskih tako i hrvatskih, da se majka i dijete ne odvajaju čak i kada je majka zaražena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari