DOBRO SE ZAŠTITITI

Video | Mali kukac, velike muke! Krenula sezona krpelja, ima ih više nego ikad. Evo kako se zaštititi!

Krpelji najčešće prenose Lajmsku boreliozu – bakterijsku bolest koju karakterizira pojava crvenila na koži. Prema podacima HZJZ-a, lani je u Hrvatskoj registrirano 158 slučajeva. Zaštititi se možemo i cjepivom

S proljećem stiže i sezona krpelja, a ove ih godine ima nikad više. Blaga zima i dosta vlage pogodovali su njihovu razmnožavanju. Zaraženi krpelji uvijek su opasni, a zašto liječnici dodatno pozivaju na oprez?

Došlo je proljeće, a toplije vrijeme i tek probuđena priroda mame u šetnju i boravak na otvorenom. O malenim napastima mnogi šetači i ljubitelji prirode najčešće ni ne razmišljaju.

„Kad sam došao iz šume našao sam na sebi 2-3 krpelja, i onda ih skidam s uljem. Stavim ulje na njih i onda to svrbi”,kaže nam Zagrepčanin Josip Pavlović.

Posjet liječniku najčešće nije potreban, osim u iznimnim slučajevima.

“Krpelji ne skaču s čovjeka na čovjeka, ne skaču sa životinje na čovjeka, ne padaju s drveća. Njih čovjek ili životinja jednostavno pokupi, oni čekaju na vlatima trave”, objašnjava Franjo Martinković sa Zavoda za parazitologiju i invazijske bolesti na Veterinarskom fakultetu.

Naoko mali kukac i ljudima i životinjama može zadati velike muke. Prije šetnje prirodom važna je i dobra priprema, a gospođa Marija naučila je lekciju.

“On se meni lijepo podvukao pod suknjicu i to je malo svrbjelo. Riješili smo to, metodama naopačke… obratno od smjera kazaljke na satu, i onda namazala uljem. Vjerojatno nije ni bio zločest”, kaže nam Zagrpčanka Marija Širanović.

Nametnika je lakše ukloniti ako se ranije uoči. Krpelji podjednako napadaju i ljude i životinje.

“Prije nego maca uđe u kuću, moram je pregledati da slučajno ne donesu sa sobom krpelje. Zadnji put sam i na jednom i na drugom ulovila sam po jednog krpelja, onda sam se morala njih riješiti”, kaže nam Tatjana Fedorovsky.

A ovo je dio godine kada su krpelji najaktivniji.

“Jednostavno prepile sa svojim usnim aparatima kožu, i ubaci taj svoj usni aparat u kožu kako bi sisali krv. To je obično 24 sata nakon prihvaćanja”, ističe Martinković sa Zavoda za parazitologiju i invazijske bolesti na Veterinarskom fakultetu, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari