DOBRO SE ZAŠTITITI

Video | Mali kukac, velike muke! Krenula sezona krpelja, ima ih više nego ikad. Evo kako se zaštititi!

Krpelji najčešće prenose Lajmsku boreliozu – bakterijsku bolest koju karakterizira pojava crvenila na koži. Prema podacima HZJZ-a, lani je u Hrvatskoj registrirano 158 slučajeva. Zaštititi se možemo i cjepivom

S proljećem stiže i sezona krpelja, a ove ih godine ima nikad više. Blaga zima i dosta vlage pogodovali su njihovu razmnožavanju. Zaraženi krpelji uvijek su opasni, a zašto liječnici dodatno pozivaju na oprez?

Došlo je proljeće, a toplije vrijeme i tek probuđena priroda mame u šetnju i boravak na otvorenom. O malenim napastima mnogi šetači i ljubitelji prirode najčešće ni ne razmišljaju.

„Kad sam došao iz šume našao sam na sebi 2-3 krpelja, i onda ih skidam s uljem. Stavim ulje na njih i onda to svrbi”,kaže nam Zagrepčanin Josip Pavlović.

Posjet liječniku najčešće nije potreban, osim u iznimnim slučajevima.

“Krpelji ne skaču s čovjeka na čovjeka, ne skaču sa životinje na čovjeka, ne padaju s drveća. Njih čovjek ili životinja jednostavno pokupi, oni čekaju na vlatima trave”, objašnjava Franjo Martinković sa Zavoda za parazitologiju i invazijske bolesti na Veterinarskom fakultetu.

Naoko mali kukac i ljudima i životinjama može zadati velike muke. Prije šetnje prirodom važna je i dobra priprema, a gospođa Marija naučila je lekciju.

“On se meni lijepo podvukao pod suknjicu i to je malo svrbjelo. Riješili smo to, metodama naopačke… obratno od smjera kazaljke na satu, i onda namazala uljem. Vjerojatno nije ni bio zločest”, kaže nam Zagrpčanka Marija Širanović.

Nametnika je lakše ukloniti ako se ranije uoči. Krpelji podjednako napadaju i ljude i životinje.

“Prije nego maca uđe u kuću, moram je pregledati da slučajno ne donesu sa sobom krpelje. Zadnji put sam i na jednom i na drugom ulovila sam po jednog krpelja, onda sam se morala njih riješiti”, kaže nam Tatjana Fedorovsky.

A ovo je dio godine kada su krpelji najaktivniji.

“Jednostavno prepile sa svojim usnim aparatima kožu, i ubaci taj svoj usni aparat u kožu kako bi sisali krv. To je obično 24 sata nakon prihvaćanja”, ističe Martinković sa Zavoda za parazitologiju i invazijske bolesti na Veterinarskom fakultetu, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari