SVE SE POKLOPILO

Malo je nedostajalo da se pandemija nikad ne dogodi: ‘Bila je to savršena oluja’

Foto: Twitter

‘Da su se stvari posložile samo malo drugačije, da prva osoba koja je unijela virus na tržnicu u Wuhanu taj dan nije došla na posao, da je bila previše bolesna ili da je jednostavno ostala kod kuće, do superširenja virusa vjerojatno ne bi nikada došlo’, kaže Michael Worobey koji je radio na studiji o prvoj pojavi virusa SARS-CoV-2

Pandemija koronavirusa zamalo se nije dogodila, kaže nova studija američkih znanstvenika objavljena u časopisu Science. Kako piše CNN, tim istraživača koji je radio na tome da utvrdi kada i kako se virus SARS-CoV-2 prvi put pojavio u Kini, izračunao je da prva osoba vjerojatno nije bila zaražena njime prije listopada listopada 2019. godine.

Tim američkih znanstvenika također je došao do još jednog senzacionalnog zaključka: malo je nedostajalo da taj virus uopće ne izazove pandemiju.

“Samo loša sreća i prekapacitirana “mokra tržnica” u Wuhanu, mjestu odakle je najvjerojatnije krenula pandemija, omogućili su virusu da se proširi širom svijeta”, izvijestili su istraživači u časopisu Science.

‘Bila je to savršena oluja, par stvari se posložilo…’

“Bila je to savršena oluja. Sada znamo da su jedna ili dvije stvari morale se dogoditi da se dogodi i pandemija”, kazao je za CNN Michael Worobey, profesor evolucijske biologije sa Sveučilišta u Arizoni, koji je radio na spomenutoj studiji.

“Da su se stvari posložile samo malo drugačije, da ta prva osoba koja je unijela virus na tržnicu Huanan u Wuhanu taj dan nije došla na posao, da je bila previše bolesna ili da je jednostavno ostala kod kuće, to bi vjerojatno utjecalo da do superširenja virusa nikada ne dođe. Možda nikada ne bismo ni saznali za taj virus”, kazao je Worobey.

Spomenuti tim stručnjaka koristio se metodom molekularnog datiranja, prateći brzinu tekućih mutacija kako bi izračunao koliko već dugo virus SARS-CoV-2 postoji. Također su koristili računalne modele kako bi utvrdili kada i kako se širio.

“Naše je istraživanje bilo osmišljeno tako da dobijemo odgovor na pitanje koliko dugo je SARS-CoV-2 mogao cirkulirati u Kini prije nego što je otkriven”, kazao je Joel Wertheim, profesor na Zavodu za infektivne bolesti i globalno javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u San Diegu.

‘Ne vjerujem da je taj virus kružio i ranije izvan Kine’

“Da bismo dobili odgovor, kombinirali smo tri važne informacije: detaljno razumijevanje širenja SARS-CoV-2 u Wuhanu prije lockdowna, genetsku raznolikost virusa u Kini te izvještaje o tamošnjim najranijim slučajevima. Kombinacijom tih podataka uspjeli smo locirati sredinu listopada 2019. godine kao polaznu vremensku točku kada je SARS-CoV-2 počeo kružiti u provinciji Hubei”, pojasnio je Wertheim.

Nalazi ovih stručnjaka jasno govore da virus prije toga nije mogao cirkulirati. Postoje izvješća iz Italije i još nekih europskih zemalja o tome da je virus kod njih bio prisutan i prije listopada 2019. godine. No najnovija američka studija ukazuje na to da je između listopada i prosinca 2019. tim virusom bilo zaraženo tek desetak ljudi.

“Prilično sam skeptičan spram tvrdnji o prisutnosti Covida-19 izvan Kine u to vrijeme”, rekao je Wertheim. “Naši rezultati također pobijaju tvrdnje o velikom broju hospitaliziranih pacijenata zbog Covida-19 u provinciji Hubei prije prosinca 2019”, dodao je.

Virus je imao sreće da se zatekne u takvim okolnostima

No, tih nekoliko slučajeva u Kini bilo je dovoljno da zaraza eksplodira diljem svijeta i pretvori se u pandemiju u kojoj je dosad od Covida-19 oboljelo 121,7 milijuna ljudi, a umrlo gotovo 2,7 milijuna. Ova studija, međutim, ne pokazuje koja je životinja bila izvor virusa. Genetski dokazi kazuju da šišmiši nose vrlo srodan virus, ali također sugeriraju da je neka druga vrsta životinje prenijela virus na čovjeka.

“Potrebna je zaražena osoba i puno njenih kontakta s drugim ljudima kao, primjerice, na uvijek prepunoj “mokroj tržnici” u Wuhanu. Ako nema dovoljno sreće da se zatekne baš u takvim okolnostima, čak i izuzetno dobro prilagođen virus može nestati”, ističe prof. Worobey.

“To nam daje određeni uvid da se takvi događaji vjerojatno zbivaju puno češće nego što mislimo. Neki virusi jednostavno ne uspiju preživjeti i nikada ne čujemo za njih”, pojasnio je Worobey.

Tržnica u Wuhanu nije izvor, nego mjesto naglog širenja

A da je splet okolnosti bio drugačiji, upravo to se moglo dogoditi i s virusom SARS-CoV-2 – da nikada ne saznamo za njega.

“Ono što se ovdje vjerojatno dogodilo jest da je virus kružio među vrlo malim brojem ljudi tijekom listopada, studenog i prosinca da bi zatim “ušao” na tržnicu Huanan u Wuhanu” rekao je Worobey.

Na toj tržnici vjerojatno se nije dogodio prvi slučaj zaraze virusom SARS CoV-2, ali je ondje počelo njegovo naglo širenje.

“S obzirom na kratko razdoblje koliko je dotad taj virus postojao, izvanredno je što je tako brzo bio identificiran”, ističe prof. Worobey podsjećajući da je virus sekvencioniran već potkraj siječnja. No i usprkos tomu već je bilo prekasno.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari