NAKON SJEDNICE VLADE

Marić potvrdio: ‘Cijene goriva niže od ponedjeljka! Ne bih ulazio u spekulacije, ali bit će smanjene’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Vlada je donijela i izmjene uredbi kako bi se smanjilo poskupljenje goriva

Nakon sjednice Vlade konferenciju za medije održao je ministar financija Zdravko Marić, pišu RTL Vijesti.

Vlada je donijela i izmjene uredbi kako bi se smanjilo poskupljenje goriva.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je da mjere koje Vlada predlaže kako bi smanjila udar inflacije na građane ne mogu u potpunosti neutralizirati porast cijena, ali će ga ublažiti.

Kaže kako se ne može u potpunosti neutralizirati ni rast cijena energenata već je fokus trenutno na hrani i na stopi inflacije.

Poručio je da poreza politika ne može riješiti sve probleme, da snižavanje PDV-a ne znači nužno da će dovesti do željene namjene, ali da “svi trebamo doprinijeti da bude na korist građanima”. Vlada će pratiti efekte i naknadno suditi o efektima nižih poreza, istaknuo je Marić.

Zakon o smanjenju PDV-a utječe na ublažavanje sredinom četvrtog mjeseca, a do kraja travnja očekuje se  kompletan makroekonomski model.

VIDEO DANA:

Što se tiče cijena goriva nova uredba utjecat će i na to, a one će biti niže od sljedećeg tjedna. “Trebalo bi doći do korekcije. Cijene će biti niže, a ovisit će o nekakvom prosjeku koji će se uzeti od ponedjeljka do petka. Sve će biti poznato u ponedjeljak. Ne bih ulazio u spekulacije cijenama”, potvrdio je Marić.

Marić je također otkrio podataka da su prohodi od PDV-a u dva i pol mjeseca ove godine milijarda kunu veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 9,1 milijardi kuna. Naveo je i da su doprinosi veći za 700 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu.

“Podaci govore o solidnoj gospodarskoj aktivnosti za ovu godinu”, naglasio je Marić.

Sankcije ruskim oligarsima

Ministar je rekao da sve službe i resorna ministarstva provode sankcije Europske unije što se tiče ruskih oligarha i naglasio da je velika problematika funkcioniranje tvrtki.

Potvrdio je da se sankcije provode, ali da je poslovanje tvrtki odvojeno od toga te nema ugroze poslovanja Đure Đakovića kao jednog od najvećih poslodavaca u Slavonskom Brodu.

Ministar je rekao da ne želi nabrajati tvrtke u Hrvatskoj koje su u vlasništvu ili djelomičnom vlasništvu ruskih oligarha i ponovno naglasi da se sankcije provode i da sve nadležne institucije rade svoj posao.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari