NAKON PET TJEDANA

VideoMatura je završila, bilo je manje varanja i poništenih ispita: ‘Mislim da je bilo lakše nego prijašnjih godina…

Dok za jedne odmor počinje, drugi još moraju pisati prijemne na fakultetima

Najstresniji dani za one koji završavaju srednju školu su gotovi. Posljednjih pet tjedana gotovo 29 tisuća maturanta izišlo je na ispite državne mature, a za kraj ih je čekala matematika.

Ove godine manje je varanja i poništenih ispita. Matura se osim u školama pisala i izvan granica Hrvatske, a polagao ju je i jedan zatvorenik. Nakon 180 minuta kraj. Posljednji ispit na državnoj maturi, onaj iz matematike je gotov.

”Bilo je nekih zadataka koji su bili zanimljivo postavljeni, bilo je zadataka koji su bili lagani, sve u svemu rješivo”, rekla je Jelena Glasovac, maturantica XV. gimnazije u Zagrebu.

”Mislim da je bilo malo lakše nego prijašnjih godina, samo vježbajući ovako, ali treba malo raditi na brzini”, izjavio je Jasmin Jašarević, maturant XV. gimnazije u Zagrebu.

Dok za jedne odmor počinje, drugi još moraju pisati prijemne na fakultetima.

”Konačno je dan kad su nestale brige, počinje nam ljeto i još samo upisi na fakultet”, kazala je Mila Grgurić, maturantica XV. gimnazije u Zagrebu.

”Za mene još nije gotovo imam prijemni za medicinu idući tjedan, još malo truda i onda na zasluženi odmor”, izjavio je Eric Kovačina, maturant XV. gimnazije u Zagrebu.

Nakon dvije godine sve je prošlo bez pandemijskih mjera.

”Nakon ovih stresnih jako godina, matura je ove prošla mirno. Izazova u organizaciji ima ali mislim da smo uspjeli”, izjavio je Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu.

Ove godine matura se nije pisala samo u školama, polagala se i izvan Hrvatske.

Naša plivačica esej iz hrvatskog pisala je odmah nakon nastupa na svjetskom prvenstvu i to u ambasadi u Budimpešti.

”Oko pola 9 sam imala svoju utrku na svjetskom prvenstvu nakon toga smo sjeli u auto i otišli u ambasadu. Čuvale su me dvije ženske koje rade tamo, brzo sam relativno napisala i nadam se nisam im puno muke zadala”, rekla je Meri Mataja, maturantica Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

”Na taj način želimo pokazati učenicima da bez obzira na maturu mogu se baviti sportom i takvu poruku poslati i svima drugima”, kazao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Sretna je kaže što su joj ministarstvo i Nacionalni centar to omogućili.

”Znala sam da imam jedva 1 posto šanse da mi to odobre, da nisu ostala bi u Rijeci i pisala maturu u školi”, rekla je Mataja.

I nije jedina, maturu izvan škole polagali su sportaši na pripremama ali i navijač koji je bio u istražnom zatvoru. U Nacionalnom centru provedbom 13. Državne mature su zadovoljni.

”Imamo samo jednog učenika kojemu su ispiti poništeni zbog korištenja mobitela, a lani smo ih imali dvadesetak”, kazao je Filipović.

Koliko su uspješni bili maturanti pokazat će konačni rezultati 18. srpnja, prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views1 Views