NAJEZDA ZMIJA

Za ne povjerovati: Ženu ugrizla riđovka, pa stala na poskoka! Ako vas ugrize, evo što vam je činiti!

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo mirovati, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica treba imobilizirati

Na području Balkana ove je godine najezda zmije dosegla svojevrsni vrhunac. Samo u području Trebinja hitna je pomoć intervenirala tri uzastopna dana, a jedna je intervencija bila posebno bizarna.

Naime, trebinjska je Hitna pomoć proteklih dana imala tri intervencije zbog zmija otrovnica, i to dva ugriza riđovke i jedan poskoka. Najzahtjevnija od njih bila je na Trebinjskim brdima, gdje je stariju ženu ugrizla šarka. Trebinjska je Hitna pomoć dobila poziv da je stariju ženu ugrizla riđovka i da pacijenticu voze kamionom prema mjestu Plani Dvori, gdje se uputila ekipa Hitne pomoći.

Kada je Hitna pomoć stigla do kamiona, žena je, izlazeći iz kamiona, nagazila na poskoka i počela vrištati. Ekipa Hitne pomoći je u prvom trenutku pomislila da je u pitanju halucinacija zbog djelovanja otrova, ali su se ubrzo uvjerili da se ipak radilo o poskoku, jer je zmija prošla kroz noge liječniku koji je vodio tim Hitne pomoći. Ženu poskok nije ugrizlo, što bi, kako kažu liječnici, bilo veoma opasno po život, piše Dnevni Avaz.

Ranije ovog mjeseca, stariju je ženu ispred kuće u okolici Sinja ugrizao poskok, najotrovnija zmija u Hrvatskoj. HZJZ je objavio upute što činiti u slučaju ugriza otrovne zmije.

Što ako vas ugrize?

Ako zmija nije otrovnica, ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem. Treba provjeriti kada je osoba zadnji put cijepljena protiv tetanusa, te je, ako je prošlo više od 5 godina, potrebno docjepljivanje.

Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo mirovati, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica treba imobilizirati. Ne preporučuju se pokušaji isisavanja otrova na mjestu ugriza! Podvezivanje iznad ugrizne rane također nije preporučljivo i ne primjenjuje se jer može dovesti do komplikacija. Eventualnu kompresiju izvode posebno educirani zdravstveni djelatnici u izvanrednim slučajevima, izvješćuju iz HZJZ-a.

U Hrvatskoj žive tri zmije otrovnice koje ugrizom kod čovjeka mogu uzrokovati zdravstvene probleme: poskok (Vipera ammodytes), riđovka (Vipera berus) i planinski žutokrug (Vipera ursinii).

U zadnjih skoro 20 godina zabilježena su samo 3 smrtna slučaja od ugriza zmije u Republici Hrvatskoj i to 2006., 2007. i 2013. godine. Zabilježeni slučajevi javljaju se sporadično s prosječnim brojem slučajeva od 0,2 godišnje za analizirani period. Županije u kojima su se dogodili slučajevi bile su: Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Ličko-senjska županija, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari