I TO JE MOGUĆE!?

Medicinski tehničar koji se cijepio, pozitivan je na Covid-19: Stručnjaci objašnjavaju kako se to moglo dogoditi

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Šest dana nakon primanja cjepiva, osjetio je simptome

Priča o medicinskom tehničaru koji se testirao pozitivno na COVID-19 nakon primanja prve doze cjepiva podsjetnik je da će pranje ruku, društvena distanca i maska biti ključne i u ovoj Novoj godini, piše ABC News.

45-godišnji Matthew W. iz San Diega primio je Pfizerovo cjepivo 18. prosinca te je za ABC rekao da je jedini simptom nakon toga bio bol u ruci, međutim šest dana nakon toga, dok je radio na Covid odjelu, osjetio je trnce, bol u mišićima i vrtoglavicu. Test na koronavirus utvrdio je da je pozitivan na Covid-19.

Ovaj scenarij nije neočekivan

Ovaj scenarij nije neočekivan, kaže specijalist za infektivne bolesti Dr. Christian Ramers. Pacijenti nemaju zaštitu odmah po primitku cjepiva protiv koronavirusa.

”Poznato nam je iz kliničkih ispitivanja cjepiva da će biti potrebno 10 do 14 dana za stvaranje imuniteta. Ta prva doza trebala bi dati oko 50 posto, a druga doza do 95 posto zaštite”, rekao je Ramers.

Druga mogućnost: Budući da inkubacija za infekciju koronavirusom traje do 14 dana, također je moguće da se Matthew zarazio prije nego što se cijepio.

Ipak, oba potencijalna scenarija podsjetnik su da cjepivo nije čudotvoran lijek za sve. Naprotiv, stručnjaci smatraju da će zaustavljanje pandemije zahtijevati vremena, uz kontinuirano pridržavanje propisanih mjera (nošenje maski, distanca i pranje ruku).

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari