PONIŽAVAJUĆE

Video | Medicinskim sestrama i tehničarima zabranio vožnju na suvozačkom sjedalu sanitetskog vozila

Odluka je to šefa varaždinskog zavoda za hitnu medicinu koji pred našu kameru nije htio. Kaznenu i prekršajnu prijavu protiv njega je podnio sindikat

Ravnatelj varaždinskog zavoda za hitnu medicinu šokirao je zaposlenike, jer je zabranio medicinskim sestrama i tehničarima da se voze na suvozačkom mjestu u sanitetskim vozilima.

Zbog ponižavanja i ugrožavanja života prijavio ga je sindikat.

U kabini sanitetskog vozila samo vozač. Svi ostali djelatnici sjede iza, u prostoru za pacijente.

I to čak dok nema pacijenata. Sanitetski djelatnici su ogorčeni.

“Samim time što možete primijetiti dok se sad vozimo koliko ovdje iza lupa, drnda i sve se trese, puno je ugodnije sjediti naprijed nego cijelo vrijeme iza. Ne bi mi bilo ugodno da cijelo vrijeme sjedim iza, a da pacijenta nema. Ako moram, ako je pacijent ovdje – da, ali ako ga nema mislim da nema potrebe da sjedimo iza, da smo sami”, govori Marija Govorušić, medicinska sestra.

Osim što ih se ponižava i vrijeđa, ovom odlukom, ističu, dovodi se u opasnost i njihov život.

“Vozilo je zatvorenog prostora.Tehničar ili sestra ne vidi ono što se događa ispred samog vozila ili u prometu. Naravno, kod bilo kakve nekakve nagle reakcije – kolege ili kolegice mogu zadobiti nekakve povrede. Apsolutno ugrožava njihove živote i nadam se da se neće podržati ta odluka u njihovom zavodu”, ističe Silvio Šarec, medicinski tehničar i vozač u Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Odluka je to šefa varaždinskog zavoda za hitnu medicinu koji pred našu kameru nije htio. Kaznenu i prekršajnu prijavu protiv njega je podnio sindikat.

Predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine, Danijel Šota ističe: “Bilo bi smiješno da nije tužno. Svi smo užasnuti s tako nečim jer čovjek je pokazao očito nerazumijevanje, ne samo prema ljudskosti svojih djelatnika nego i prema struci koja upravo radi u tom sanitetskom prijevozu”.

Na noge je stala i komora medicinskih sestara.

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić ističe: “Dobili smo tijekom vikenda i brojne upite djelatnika i hitne pomoći i sanitetskog prijevoza i možemo reći da smo i više nego iznenađeni, a možemo reći i pomalo ljuti na ovakvu odluku ravnatelja varaždinske hitne”.

Pitaju se na temelju kojih je pravilnika uopće donesena.

“Očekujemo od župana da ospori ovu odluku jer župan je na kraju krajeva taj koji postavlja takve ravnatelje i očekujemo od njega da mu doslovce naredi da povuče takvu odluku”, kaže Šota.

“Kojom se možemo reći medicinske sestre tretiraju na način da ih se potiče da odlaze iz Hrvatske i s radnog mjesta u sanitetskom mjestu”, dodaje Gazić.

A koji je ionako dovoljan stresan bez da prilikom svake vožnje moraju razmišljati gdje će sjediti, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari