Među vlasnicima POS-ovih stanova zavladala panika: Loše se piše svima koji su zarađivali na račun države

Foto: Igor Šoban/Pixsell

Zaprijetili su kaznama vlasnicima POS-ovih stanova koji svoj tobože jedini krov nad glavom budu davali u najam trećim osobama.

Već dvije godine država subvencionira kredite za mlade obitelji koje prvi put kupuju stan. Plaća im do polovine rate kredita prvih 5 godina. Ali domišljati Hrvati smislili su kako legalno prevariti državu.

Tako su korisnici APN-ovih kredita, odnosno subvencioniranih kredita od strane države stanove ili kuće kupili od vlastitih roditelja. Doznali smo za najmanje 5 takvih primjera, u 5 različitih gradova.  Ima i slučajeva da su djeca svojim roditeljima darovnim ugovorom poklonili vlastiti stan i zatim se prijavili za APN-ove kredite.

Do sada je odobreno preko 3300 kredita, a prosječan iznos po kreditu veći je od pola milijuna kuna. Rata u prosjeku iznosi oko 2800 kuna, pa 950 kuna plaća država. Krediti se dogovaraju s bankama, a na njima je da utvrde kupuje li netko stan od roditelja.

Ovoj ilegalnoj praksi kojoj mnogi pribjegavaju Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama odlučila je stati na kraj. Zaprijetili su i konkretnim kaznama vlasnicima POS-ovih stanova koji svoj tobože jedini krov nad glavom budu davali u najam trećim osobama. Oni će  kredit morati isplatiti po tržišnim, a ne povlaštenim uvjetima.

Priopćenje koje je APN objavio na svojim stranicama prenosimo u nastavku:

“Uzevši u obzir činjenicu da je dana 18. srpnja 2019. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji („Narodne novine“ broj: 66/19), dužnost je i obveza Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (dalje: APN), kao provedbenog tijela i investitora, izvijestiti Vas o sljedećem:

Odredbom članka 28. stavak 1. Zakona određeno je da stan kupljen prema odredbama toga zakona, bez obzira na način plaćanja, kupac ne može otuđiti niti davati u najam u roku od deset godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji. Prijelaznim i završnim odredbama Zakona određeno je da se zabrana otuđenja i davanja u najam primjenjuje i na ugovore o kupoprodaji stanova koji su sklopljeni prije stupanja na snagu predmetnog Zakona, a za koje od dana njihova sklapanja nije istekao rok od deset godina.

Iz navedenog slijedi da se zabrana raspolaganja nekretninom odnosi na sve ugovore o kupoprodaji sklopljene poslije 18. srpnja 2009. godine.

S tim u vezi, APN Vas ovim putem izvješćuje kako aktivno poduzima sve radnje radi pravilnog i na citiranom Zakonu utemeljenog upisa zabilježbe zabrane otuđenja ili davanja u najam nekretnina na koja se predmetni Zakon odnosi.

Slijedom navedenog, skrećemo Vam pozornost da dugoročni najam, kao i obavljanje turističke djelatnosti (dnevni najam, oglašavanje putem internetskih platformi), bez obzira na činjenicu uredno izdanog rješenja o kategorizaciji, predstavlja grubo kršenje kogentnih odredbi Zakona. U tom smislu, APN će, utvrdi li da se stan koristi suprotno odredbama Zakona, odnosno da je sklopljen pravni posao radi otuđenja nekretnine, odnosno davanja u najam iste (a što podrazumijeva i aktivno obavljanje turističke djelatnosti), kredit proglasiti dospjelim u cijelosti, pristupiti prisilnoj naplati te o tome obavijestiti banku.

U tome slučaju, kupac će biti dužan APN-u podmiriti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i tržišne vrijednosti stana u vrijeme sklapanja ugovora.

Posebno naglašavamo kako će, utvrđivanjem nastupa navedenih okolnosti, APN poduzeti pravne radnje radi proglašenja pravnog posla kojim se nekretnina otuđuje ili daje u najam, ništetnim.”

Foto: Igor Šoban/Pixsell

Vijesti. hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari