Mesari iz Nepala stigli na rad u Hrvatsku: “Rad ovdje nije težak, ali u jednoj stvari je velika razlika”

Photo: Ilustracija (Dusko Marusic/PIXSELL)

Nakon što su preko Agencije u Petrijevce stigli početkom srpnja, poslodavac im je osigurao smještaj u nekoliko privatnih kuća u Petrijevcima

Mesna industrija Ravlić u Petrijevcima među svojih 400-tinjak zaposlenika otprije mjesec dana ima i 17 novih radnika iz Nepala – mesara i mesarskih pomoćnika.

Njih sedamnaest, uglavnom mladih ljudi, odlično su se snašli, upoznavaju slavonske običaje i hrvatski jezik te svojim obiteljima i prijateljima prepričavaju razlike između života u Hrvatskoj i Nepalu, piše Glas Slavonije.

Nakon što su preko Agencije u Petrijevce stigli početkom srpnja, poslodavac im je osigurao smještaj u nekoliko privatnih kuća u Petrijevcima, a kako iza sebe već imaju radno iskustvo u mesnoj industriji, Nepalci su prvo krenuli na edukaciju u svoju novu tvrtku ne bi li svladali način rada kod novog poslodavca. U Ravliću pričaju da nije bio toliki problem način rada ni radne navike koliko je to bila jezična barijera, jer samo trojica govore nešto engleskog jezika, a ostali ni to.

“Rad ovdje nije težak. Vrlo je sličan načinu rada na koji smo radili u svojoj zemlji i zadovoljni smo načinom na koji su nas ovdje prihvatili”, na šturom engleskom priča jedan od radnika iz Nepala, Thal Bahadur Gharti Chhetri.

U natuknicama priča kako rade u dvije smjene te kako na poslu jedu hrvatski obrok, no kada se vrate u kuće u kojima žive, onda najradije sami kuhaju na način na koji se to radilo u njihovu kraju.

“Što se hrane tiče, velika je razlika u načinu pripreme. I mi preferiramo i svinjetinu i piletinu te rižu i puno povrća, ali sve na drukčiji način”, otkriva Thal Bahadur.

Iako je dobio ugovor na godinu dana, kaže da bi zbog načina života, plaće i uvjeta rada rado ostao i duže, piše Glas Slavonije.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari