JESTE LI GA VIDJELI?

Meteor osvijetlio nebo iznad Hrvatske! ‘Putanja mu je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije’

Gledano sa Zvjezdanog sela Mosor, vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Mjeseca, dok je sa 270 kilometara udaljenog Jankovca njen sjaj bio značajno manji, javlja Hrvatski astronomski savez

U subotu 23. srpnja 2022. godine u kasnim večernjim satima Hrvatski astronomski savez dobio je brojne dojave o preletu vatrene kugle negdje iznad srednje Dalmacije, a kamere Hrvatske meteorske mreže (koje rade u sklopu Globalne meteorske mreže ) iz Huma, Požege, Pule, Zadra, s Jankovca te Zvjezdanog sela Mosor zabilježile su ovu nebesku pojavu.

Gledano sa Zvjezdanog sela Mosor, vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Mjeseca, dok je sa 270 kilometara udaljenog Jankovca njen sjaj bio značajno manji, javlja Hrvatski astronomski savez.

Nema nikakvih mogućih meteorita?

Rezultati obrade snimaka pojašnjavaju da je pojava uzrokovana sporadičnim meteoroidom asteroidnog porijekla, koji je svoj svijetli let započeo na 91,8 kilometara visine nad tlom uz ulaznu brzinu od 20,6 kilometara u sekundi. Nakon leta od 6,8 sekundi meteor je prestao svijetliti na visini od 40,4 kilometara pri brzini od oko 5 kilometara u sekundi što ukazuje na to da nije preostalo ništa od izvornog materijala, dakle nema nikakvih mogućih meteorita.

Ovakve pojave nisu ništa neuobičajeno

Putanja meteora je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo vrlo vjerojatno završilo u more.

“Ovakve pojave nisu ništa neuobičajeno, i očekujemo da će tijekom ljetnih mjeseci biti još ovakvih dojava uslijed činjenice da puno više ljudi ovih dana vrijeme večernjih i kasnih noćnih sati provodi na otvorenom”, javlja Hrvatski astronomski savez, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari