ANA BAGO TOMAC

Video | Meteorologinja: ‘Snijega će biti, barem malo za zimski ugođaj.’ No hoćemo li imati i Bijeli Božić?

‘Teško je još govoriti o visinama snježnog pokrivača, ali sve što padne će se i zadržati na tlu jer ulazimo u jedan osjetno hladniji period! Temperature su ono po čemu ćemo sigurno osjetiti da je početak prosinca, a sutra i meteorološki početak zime’

Vrijeme nas ponovno iznenađuje. U samo par sati – u Hrvatsku je stigla osjetna promjena. Sredinom dana se primjerice u Zagrebu mjerilo oko 5 stupnjeva, a sada je već dvostruko toplije, piše Danas.hr.

Južina je zavladala Hrvatskom. Temperature su diljem zemlje znatno porasle, pa se tako uz more mjeri sada oko 17. No, već ovog vikenda mogli bismo gledati slične prizore kao početkom tjedna. Stiže nova hladna fronta s temperaturama koje će padati debelo u minus!

S upozorenjima i detaljima promjene vremena u studio RTL-a stigla je meteorologinja Ana Bago Tomac.

Hoće li biti i snijega i gdje?

“Bit će snijega i to ovaj put ne samo u gorju, ali prije toga bit će tu još koječega, i južine i kiše, moguće i grmljavinskih pljuskova sve tamo negdje do subote poslijepodne kad će se iznad nas proširiti jako hladan zrak. Još će biti i dosta vlage pa će kiša postupno prelaziti u snijeg – sigurno u gorskom dijelu i u gorju središnje Hrvatske, ali u noći na nedjelju te u nedjelju tijekom dana bit će ga i u nizinama barem malo, za pravi zimski ugođaj! Teško je još govoriti o visinama snježnog pokrivača, ali sve što padne će se i zadržati na tlu jer ulazimo u jedan osjetno hladniji period!”

Snijegu se čak i veselimo, ali što će biti s temperaturama?

“Temperature su ono po čemu ćemo sigurno osjetiti da je početak prosinca, a sutra i meteorološki početak zime. Još u petak i subotu toplo – osobito u petak kad će temperature u nekim gradovima dosegnuti 20 Celzijevih stupnjeva, a onda nam slijedi jedan strmoglavi pad na jedva koji stupanj iznad nule i to tijekom dana! Noću i ujutro bit će vrlo hladno – moguće i -10, u gorju i -14.”

Znam da meteorolozi ne vole sljedeće pitanje, ali sve uvijek zanima, hoćemo li imati bijeli Božić.

“Drago mi je da znate da je za točnu prognozu još prerano za Božić, ali situacija je takva da već 11 godina nismo imali nekakav pravi snijeg u nizinama. Ono što najčešće imamo je božićna ciklona, a to najčešće znači južina i kiša.”, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari