TRI SU FAKTORA ŠIRENJA

Video | Hripavac se širi Hrvatskom: ‘Oni koji imaju simptome bolesti neka ostanu kod kuće i ne hodaju okolo’

Već danima se ne smanjuju ogromni redovi ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu, gdje mnogi građani čekaju testiranje na hripavac. Ukupno je preko 1200 oboljelih, a od sutra se otvara i drive in testiranje

O širenju hripavca i važnosti zaštite najmanje djece, reporterka RTL-a Petra Mlačić Vučemilović-Jurić razgovarala je s epidemiologom Bernardom Kaićem.

Epidemiolog kaže da ne možemo hripavac smatrati novom koronom.

“Ne, korona je bila pandemija s potpuno novim virusom, hripavac je nešto što je stalno u populaciji u manjem ili većem intenzitetu”, kaže Kaić.

On smatra da se bolest ovako proširila zahvaljujući više faktora.

“To je vjerojatno kombinacija više faktora. Jedan od njih to što već od 2011. godine postupno padaju cijepni obuhvati pa je više nezaštićenih jer nisu cijepljeni. S druge strane, cjepivo koje se koristi se s vremenom joj zaštita gubi”, objašnjava Kaić.

“I s treće strane vjerojatno i zato što se ove zadnje tri godine korone, ono uobičajeno prokuživanje prirodno, jer hripavac stalno cirkulirao u populaciji – smanjilo bilo pa je i to doprinijelo povećem broju osjetljivih”, dodaje hrvatski epidemiolog.

Cijepljenje protiv hripavca je obavezno i dobivaju ga jako mala djeca.

“Zapravo je najvažnije kod hripavca zaštiti najmanju djecu. U prvoj godini života tri doze, zatim u drugoj godini života se docjepljuje jednom dozom i u šestoj godini”, kazao je Kaić.

“Glavna mjera u sprječavanju je da oni koji imaju simptome bolesti ostanu kod kuće i ne hodaju okolo i zaražavaju druge. Trebaju se liječiti i po pravilima struke onaj koji ima hripavac treba piti antibiotike i biti u izolaciji”, ispričao je, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari