KONAČNO PROLJEĆE

Metereolozi nose dobre vijesti, ali kiša i pokoji zaostali oblak i dalje mogući: ‘Približava se vrtlog iz Afrike’

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Prave tople proljetne prilike, svakodnevno uz manju mogućnost za sporadično koji pljusak u popodnevnim satima, uglavnom oko gorja, prognoziraju metereolozi

Idućih dana na Jadranu pretežno sunčano, čak iznadprosječno toplo za ovo doba godine, a tek će vrlo vrlo rijetko koji pljusak iz zaleđa stići do same obale. Pritom i sve mirnije, bura samo još u nedjelju, a od ponedjeljka tek slab burin, a danju slab vjetar s mora

“Ponovo nam se približava vrtlog vlažnog zraka sa sjevera Afrike, atmosfera će se malo destabilizirati, ali glavnina vlage i oborina će ovog puta ostati zapadnije od Apeninskog poluotoka. Slijede, dakle, znatno povoljnije i toplije proljetne prilike, ali valja računati na moguće kraće popodnevne pljuskove, osobito u subotu i sredinom idućeg tjedna.”, objašnjava RTL-ov metereolog Dorian Ribarić, prenosi RTL Danas.hr

Subota

Ujutro i prijepodne još uvijek će biti zaostalih oblaka biti na krajnjem zapadu unutrašnjosti, lokalno samo uz sasvim malo kiše. Umjerena naoblaka stizati će na obalu s mora, dok će sve sunčanije biti u Slavoniji, ali ponegdje tek nakon izdizanja jutarnje magle. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu umjerena, u Velebitskom kanalu jaka bura.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima kraća sunčana razdoblja. Moguć samo kakav lokalni pljusak, uglavnom oko gorja i mjestimice u Zagorju. Usprkos povremeno umjerenom sjeveroistočnom vjetru, bit će osjetno toplije uz temperaturu oko 23-24 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu najviše suhog i sunčanog vremena, ponegdje čak i vedrog, osobito prema večeri. Malo vjetrovitije uz umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak, ali još malo toplije. Biti će ugodnih 24 °C.

U Dalmaciji promjenjiva naoblaka, osobito u sjevernijim krajevima gdje može pasti malo slabe kiše, u zadarskom i šibenskom zaleđu može i zagrmjeti. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak, navečer sjeverozapadnjak, ali bit će ugodno toplo, između 23 i 25 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju još više promjenjive naoblake, prolazno uz malo kiše ili lokalne pljuskove, najizglednije u Gorskom kotaru. Bura će malo popustiti, ponegdje okrenuti na istočni vjetar, ali će uglavnom biti još malo toplije. Posvuda malo iznad 20 °C, čak i u dijelu gorskih krajeva.

Idućih dana na kopnu

U unutrašnjosti još sunčanije i toplije, ali ne baš sasvim stabilno. Bit će to prave tople proljetne prilike, svakodnevno uz manju mogućnost za sporadično koji pljusak u popodnevnim satima, uglavnom oko gorja. Nešto oblačnije i pljuskovitije sredinom idućeg tjedna, ali ne uz obilne količine kiše.

Idućih dana na moru

Na Jadranu pretežno sunčano, čak iznadprosječno toplo za ovo doba godine, a tek će vrlo vrlo rijetko koji pljusak iz zaleđa stići do same obale. Pritom i sve mirnije, bura samo još u nedjelju, a od ponedjeljka tek slab burin, a danju slab vjetar s mora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari