NAKON 30 GODINA

Video | Metković dobio dnevnu bolnicu, no ne i stalne doktore – nitko se nije javio na natječaj

Bolnica vrijedi 16 milijuna kuna, u zgradi nekadašnjeg suda sada su ambulante za kirurgiju, ginekologiju, pedijatriju, internu medicinu i psihijatriju. Stigla je i najsuvremenija medicinska oprema vrijedna 3,3 milijuna kuna

Povijesni je dan za 30 tisuća stanovnika doline Neretve. Nakon trideset godina iščekivanja, napokon na liječenje mogu u dnevnu bolnicu u Metković!

“Aleluja” je jučer vjerojatno najčešće izgovorena riječ među brojnim stanovnicima doline Neretve. Nakon nevjerojatnih trideset godina čekanja, zahvaljujući sredstvima EU fondova, Metković je dobio 16 milijuna kuna vrijednu dnevnu bolnicu. U zgradi nekadašnjeg suda sada su uređene ambulante za kirurgiju, ginekologiju, pedijatriju, internu medicinu i psihijatriju.

“Za male zahvate neće trebati ići nikamo, biti će ovdje tretirani u dnevnoj bolnici u Metkoviću”, govori Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

“Svaki dan će biti organizirana jedna do dvije specijalnosti”, potvrdio je Marijo Bekić, ravnatelj opće bolnice Dubrovnik.

Europskim novcem uređena je i dubrovačka ambulanta za dermatologiju i oftalmologiju. U Metković je stigla i najsuvremenija medicinska oprema vrijedna 3,3 milijuna kuna, no ne i stalni doktori. Kako se na natječaj nije javio nitko, Neretvane će, barem zasad, liječiti doktori iz Dubrovnika i Mostara.

“Jutros smo imali pacijenticu od 70 godina koja je vadila kirurške šavove”, priča glavna sestra Dnevne bolnice Metković, Marija Veraja.

Možda je u ponedjeljak bio povijesni dan, ali mnogi su se prisjetili i tragično preminulog dječaka Gabrijela, nakon kojeg je i šira javnost saznala sve slabosti medicinske skrbi u Metkoviću.

Te 2018. Gabrijela su danima vraćali s Hitne, da bi nekoliko dana kasnije umro u splitskoj bolnici. Optužnica protiv tri liječnice i jedne sestre potvrđena je u svibnju ove godine, no i dalje se ne zna kada će početi suđenje.

“To je živa kalvarija u kojoj djeca traže svog brata da ga zagrle, a ne mogu ga naći i to mi je najteže”, govori Ivana Bebić, majka tragično preminulog Gabrijela.

“Na žalost, sada kada zovem, već sam na redu! Zar se trebao dogoditi slučaj moga Gabrijela da sam ja prva na redu? Svako dijete treba imati ista prava!”, kaže Ivana Bebić.

Tome se nadaju i stanovnici Doline Neretve. Kao i tome da će u novu dnevnu bolnicu uskoro stići i stalni liječnici, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari