ODJECI RATOVA 1990-IH

Video | Desničari su planirali puč u Njemačkoj, nekoć su oružje kupovali u Hrvatskoj: ‘Kanali još postoje’

Stručnjak za Direkt: ‘Traži se sve suvremenije, sve ubojitije oružje. Temelj su kriminalne grupacije s ovog područja koje tu nemaju dovoljno tržište’

“Građani Reicha”, radikalno desničarski pokret, prije nekoliko je godina za svoje terorističke akcije nabavljao oružje u Hrvatskoj.

Tonći Prodan, stručnjak za terorizam, pojašnjava tko su oni: “Vode ih bivši pripadnici parlamenta, pravosudne vlasti, pojedinci koji su bili visoko pozicionirani u vojsci i specijalnim službama.”

Tajno USKOK-ovo prisluškivanje krijumčara dovelo je prije par godina do uhićenja i osuđujućih presuda protiv pripadnika organizacije “Građani Reicha”.

Prodan dodaje: “S obzirom na svoj sastav i bliskost policijskim i vojnim strukturama, njima nije problem nabaviti oružje na nekim drugim tržištima, iako u Hrvatskoj postoji puno oružja zaostalog iz Domovinskog rata. Ne bih rekao da im je Hrvatska posebno interesantna.”

No, kanali su ipak otvoreni.

Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba daje detalje kakvo oružje oni nabavljaju: “Traži se sve suvremenije, sve razornije, sve ubojitije oružje. Temelj su kriminalne grupacije s ovog područja koje krijumčare oružje i koje na neki način nemaju dovoljno tržišta na ovom području.”

Dio je oružja zaostao još iz rata.

“Na ovom području postoje mnoge grupe organiziranog kriminala koje ilegalno trguju oružjem. Ono što je vrlo opasno da te kriminalne skupine nabavljaju oružje i krijumčare ga za ovakve radikalne i terorističke skupine”, dodaje Letica.

Hrvatska je na značajnim rutama švercera iz regije, objašnjava Franko Vidović, nezavisni zastupnik u Saboru i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost: “Tu ide više balkanskih ruta prema Zapadnoj Europi.”

Ne bi takve slučajeve trebalo povezivati s onima koje je dogovorila država, nastavlja Franko Vidović i dodaje: “Ne bi to trebalo miješati ono što je Vlada svojom odlukom donirala ili dala nekome u odnosu na ovo oružje koje se nabavlja iz ilegalnih izvora.”

Prije pet godina pisalo se kako je Hrvatska zabilježila rekordnu prodaju zastarjelog streljiva i oružja Saudijskoj Arabiji.

U isto vrijeme izvještavalo se da je aerodrom na Krku postao neslužbena logistička baza Pentagona, preko koje se dostavlja oružje na Bliski istok, između ostalih, naoružanim skupinama u Siriji.

Tadašnji ministar obrane Damir Krstičević kazao je 4. listopada 2017.: “U okviru partnerstva koristi se hrvatska infrastruktura…”

Za krijumčare oružjem, Hrvatska je prije tranzitna, zona nego centar, a krijumčarenje oružja njemačkim ekstremistima uspješno je, ističu stručnjaci, presječeno.

Letica tako kaže: “Puno više oružja ima na drugim područjima, naročito u BiH, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori.”

No smrtonosnih pohoda ilegalnim oružjem po hrvatskim ulicama je bilo – od Bezuka, koji je ispucao dva puščana okvira na zgradu Vlade, do Bezukovog vršnjaka koji je iste godine pucao na ulicama Orehovice.

Hrvoje Marić prije četiri godine u zagrebačkom naselju Utrine ispucavao je rafale kraj škole i vrtića. Teofil Kožul pucao je po sudskim ovršiteljima u Zagrebu. Filip Zavadlav kalašnjikovom je ubijao dilere po splitskim ulicama. Svo je oružje bilo nabavljeno ilegalno, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari