Milanović napao Plenkovića, HDZ uzvratio udarac

‘Za razliku od njega naš predsjednik Plenković štiti nacionalne interese’

Premijer Andrej Plenković našao se na udaru bivšeg premijera i predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, a njegova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nije mu ostala dužna.

Još uvijek se nadam da Plenković može postati predsjednik Europske komisije. Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem sprema našim interesima u Europskoj uniji. Pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke neprihvatljivo je. I nepametno u trenutku u kojem Njemačka, koju još uvijek predstavlja Angela Merkel, zastupa suprotno stajalište i podržava, ipak prihvatljivog, Timmermansa za šefa Europske komisije. Plenković i dalje podržava Webera, koji polako sam sebi uskraćuje podršku.

Šteta koja prijeti je sljedeća.
1. Sukob s najmoćnijim državama EU, uglednim demokracijama (Njemačka, Francuska, Nizozemska, Španjolska itd.) koje pokušavaju skupiti većinu za nekakvu odluku.
2. Svrstavanje u čudnu MANJINSKU grupaciju koja blokira donošenje odluke; za razliku od nas, te države su već u i Schengenu i Eurozoni ili nisu jer to ionako ne žele. Hrvatska navodno želi.
3. Sukob s izglednim budućim šefom EK, koji će u procesu odlučivanja o pristupu Hrvatske Schengenu i Euru imati taman toliki utjecaj da ga moramo imati za saveznika. Pogledajte kako Bugari pametno kalkuliraju u ovim kaotičnim pregovorima.
Ukratko – Plenković će po povratku u Hrvatsku trebati objasniti čije interese je branio i promicao u Briselu. Svoje ili nekakvih Pučana, koji bez podrške službenog Berlina vrijede nimalo. O svrstavanju s feler-demokracijama da ne govorim.
Hrvatska mora biti zapadna demokracija. Hrvatska mora birati pravo društvo. Sve drugo je put u jadnu, balkansku despociju.”, napisao je u svojoj objavi na Facebooku predsjednički kandidat Zoran Milanović.

Iz HDZ-a su odgovorili:

“Osim što očito nije upućen u pregovore koji se vode na Europskom vijeću, smiješno je da se eto baš Milanović našao upozoravati na navodnu “štetu” koju će Hrvatska trpjeti u EU, a proslavio se izglasavanjem sramotnog Lex Perković koji je Hrvatsku i prije ulaska u članstvo EU posvađao s brojnim partnerima, a osobito s Njemačkom”, navodi HDZ i nastavlja:

“Za razliku od njega naš predsjednik Plenković štiti nacionalne interese, ima izvrsne odnose s liderima svih ključnih država EU, a svojim je angažmanom na Europskom vijeću snažno pozicionirao Hrvatsku u Europskoj uniji. A o respektu koji Hrvatska uživa na vanjskopolitičkom planu svjedoči i izbor ministrice Marije Pejčinović-Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe!”

Vijesti.hr
Foto: Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari