Kvarner pada, Rijeka raste! Rijeka posjećenija od mnogih razvikanijih destinacija na Kvarneru

Ilustracija: Nel Pavletic/PIXSELL

Dok je prvih pet mjeseci turističke godine Rijeci donijelo porast turističkog prometa za 20% u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, Kvarner u cjelini bilježi pad u dolascima za 9%, a u noćenjima za 12%,

U Rijeci izvrsni turistički rezultati na početku sezone! Od siječnja do kraja svibnja ostvaren je turistički promet od 113.374 noćenja, od kojih je broj stranih noćenja veći za 14%, a broj domaćih noćenja za 35% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine! O svemu smo opširnije izvijestili OVDJE: Izvrsni turistički rezultati na početku sezone

Istovremeno, u razdoblju od siječnja do svibnja 2019. godine na cijelom Kvarneru, prema podacima TZ Kvarnera, ostvareno je 468.000 dolazaka i 1.571.000 noćenja.

Slabiji turistički promet na Kvarneru

U odnosu na 2018. godinu to je slabiji turistički promet: u dolascima za 9%, a u noćenjima za 12%.

Iz TZ Kvarnera opravdanje za podbačaj početka sezone pronalaze u rasporedu vjerskih praznika te kažu u priopćenju: “Istovremeno je u odnosu na vrlo dobru 2017. godinu ostvaren porast od 9% u dolascima i 11% u noćenjima. Kad uspoređujemo ostvareni turistički promet ove godine s 2017. godinom, vidimo da se trend porasta broja noćenja u predsezoni nastavlja, budući je raspored vjerskih praznika (Duhovi i Tijelovo) bio „sličniji“ ovogodišnjem. Lani ti su praznici datumski padali već u mjesecu svibnju.”.

Također, iz TZ Kvarnera poručuju kako im i vremenske prilike nisu išle na ruku: “U svibnju je na našem području bilo više od 20 kišnih dana. S obzirom da tijekom travnja i svibnja najveći interes vlada za aktivnim odmorom i aktivnostima na otvorenom, vremenske prilike u tom segmentu imaju jak utjecaj.”, zaključili su.

Iz TZ Kvarnera zatražili smo i podatke o turističkim rezultatima za veća mjesta odnosno turistička odredišta širom Kvarnera, no tražene podatke još nismo dobili iako ubrzo ističe zakonom propisani rok u kojem su dužni dostaviti traženo. Čim dobijemo i te podatke, objavit ćemo ih.

Veći podbačaj u ovom dijelu godine teško se nadoknađuje u glavnoj sezoni i nakon nje, a od iznajmljivača doznajemo kako je buking za sedmi i osmi mjesec u nekim destinacijama do 30 posto lošiji nego lani.

Iz TZ Kvarnera su ipak ohrabeni lipanjskim rezultatima pa se nadaju kako će se minus iz prvih pet mjeseci, posebice iz svibnja, smanjiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari