OSVRNUO SE I NA ŠTRAJK U PRAVOSUĐU

Video | Milanović o plinskoj aferi: ‘Nekad se kralo puno više i muškije. Bilo je puno većih šteta…

Zoran Milanović sudjeluje na svečanom ispraćaju 12. hrvatskog kontingenta u sklopu ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj – HRVCON eFPBG-POL.

Novinari su ga prvo upitali oko poziva oporbe na sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

“Oni se još dogovaraju, imaju sastanke, vidjet ćemo. Upozorio sam da bi to bio presedan i da sam inače vrlo skeptičan prema takvim odredbama Ustava koje u 30 godina nisu nikad korištene i vjerojatno postoji razlog za to jer se onda stavljaš na nečiju stranu otvoreno, a ako samoinicijativno sazivaš, recimo meni sada padne nešto na pamet i ne dođe nitko od zastupnika onda opet ispada potpuni promašaj” kaže Milanović te dodaje:

“U biti se još nisu formalno obratili, ja razumijem njihove porive i motive, s druge strane tu je u jednom primjeru tipičnog kriminalnog nemara koji ne mora nužno biti kazneno djelo, ali zaudara na to. Država oštećena za neki iznos koji je toliki da neki od ovih momaka iz njega ne ustaju iz fotelje. Kralo se puno više i ‘muškije’, što bi se reklo, neka još malo razmisle i neka se jave pa ćemo vidjeti. Ne želim u ovoj situaciji proceduralno zauzimati neku stranu, a nužno je zauzimam.”

Potvrdio je da su njegovi stavovi u tim pitanjima jasni.

“I neko tko mi govori da ću bit su učesnik je nekorektan, čuo sam i takve riječi, pa nisam ja HDZ doveo na vlast, on ga je doveo bijegom s pregovora 2015. Dolaskom premijera koji ne zna Hrvatski. Ajmo malo poštenije igrati.”

Dodaje da se nitko još nije ni javio.

“Razumijem njihov prvi poriv, ali možda su postigli dovoljno sa sjednicom Odbora. Možda je tu rečeno sve. Plenković i HDZ više od toga ni ne žele reći.”

Vladajuća većina poslije maratonskog Odbora pokušala je plasirati teze da nitko nije obavijestio Vladu i Ministarstvo gospodarstva, sad Milanović kažete da je 12 milijuna eura malo.

“Kažem da je bilo puno većih šteta, nije to nikakav kompliment. Argument koji sam čuo od jednog ministra koji to nije već jako dugo jest da se ovime samo umanjila ušteda koja je napravljena. To je kao da ti izbijem oko i kažem da ti je Bog dao dva, prema tome znaš ti koji je to profit. Mislim to je cinično”, kazao je Milanović pa se još osvrnuo na aferu:

“Očigledno je da su odnosi među nekim ljudima katastrofalni, ne razgovaraju, ne podnose se, a uživaju podršku od šefa. Jasno mi je što se tu događa, neki ljudi se ne podnose, ne razgovaraju. Ali, vlast se štiti, kao i oni koji ih štite. Ja ne bih mogao tako upravljati državom, imao sam većinu koja je izborena na izborima, a neki su se priključili programski, ne kao šleperi. Nikoga nisam imao na platnom spisku.”

Smatra da oni koji nisu ništa poduzeli, moraju politički odgovarati.

“Tko god je znao, mora po zapovjednoj odgovornosti odgovarati. Ovdje je sve jasno, radi se o krugu nekoliko ljudi, dakle ja tebi, ti meni, ja te ignoriram i tako. To je tri do četiri čovjeka.”

Rekao je i kako mu djeluje uloga Vujnovca.

“Iskoristio je priliku koja se pružila. To je za njih sitan novac, moglo je biti i sto milijuna eura. Šteta je očito napravljena. Taj plin kad ga se prodaje za jedan euro, toliko i vrijedi”, rekao je pa poručio:

“Ali, očito znate više od mene, napokon da neki novinar zna više od mene. Mogu samo reći da je to tipični slučaj kriminalnog nemara. Mislim da je tu Vujnovac sporedan, nebitan.

Komentirao je i sedmi tjedan štrajka u pravosuđu.

“To je kapric. I nije isključeno da će ih slomiti, barem prividno. Nemaju plućni kapacitet ostati u štrajku duže od deset dana, nemaju novca. Imaju sindikati neke rezerve, ali kada se to iscrpi zznate što će se dogoditi? Vratiti će se na posao i neće raditi, a tko će im dati otkaz? Oni koji ih podržaqvaju? Inače, tu imamo situaciju u kojoj je predsjednik Vrhovnog suda, koji nema velike ovlasti, molio za sastanak s premijerom, ali on se nije javio. Čovjek ignorira predsjednika Vrhovnog suda. Ne mogu to ni zamisliti. Ne želi s njim razgovarati jer ga smatra sitnim igračem, sitnom bubom, kojeg je tamo postavio i ne vidi koristi od njega.”

Nije mogao ne dotaknuti se premijera.

“Prije pet ili šest dana je Plenković spomenuo zloporabu tajnih službi koje su za vrijeme mog mandata proganjale Slavka Linića. To je kao da ti netko kaže “tata ti je lopov, mama ti je ono”. To je jedna opasna laž, nitko ga nije progonio nego je kasnije provela istraga koju je vodio Vlaho Orepić, ne moj ministar, i zaključi ništa. Ali, to je našem premijeru dovoljno da izrekne opasne laži.”

Na kraju je rekao da se nada kako će brzo biti riješeno pitanje ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari