MILANOVIĆ ODGOVORIO PETROVU I GRMOJI: Pismo Mostu usuglašeno s Predsjedništvom SDP-a i partnerima koalicije Hrvatska raste

Nakon reakcije Bože Petrova i glasnogovornika Mosta Nikole Grmoja na Milanovićevo pismo, iz SDP-a je stiglo i službeno očitovanje i pojašnjenje stavova koalicije Hrvatska raste.

Povod je zahtjev Mosta da Milanović do petka treba reći s kojim ljudima i s kojim strankama je spreman surađivati, te očitovanje Glavnog odbora SDP-a o Milanovićevoj ponudi.

Priopćenje predsjednika SDP-a Milanovića prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

Želimo vas izvijestiti kako službeno pismo upućeno MOST-u tijekom dana u ime koalicije Hrvatska raste predstavlja u cijelosti usuglašene stavove svih partnera koalicije Hrvatska raste.

Također, želimo vas izvijestiti da je sadržaj pisma posebno razmatran i usuglašen na Predsjedništvu SDP-a kao pojedinačno najvećeg partnera u koaliciji Hrvatska raste.

Što se tiče odgovora na ključne preduvjete za suradnju s MOST-om oko formiranja saborske većine i nove hrvatske Vlade, još jednom ističemo ključne dijelove pisma koji se referiraju na iste:

  1. izražavamo punu spremnost za nastavak razgovora s MOST-om oko traženja optimalnog rješenja za formiranje saborske većine i nove hrvatske Vlade;
  2. držimo da je postignuti stupanj usklađenosti programskih načela i stavova o ključnim reformama, o kojima smo vodili razgovore u prethodnom razdoblju, dobra osnova za zajedničko djelovanje u okviru Sabora i nove hrvatske Vlade;
  3. Koalicija Hrvatska raste drži da je značajan preduvjet uspješnog djelovanja Sabora i Vlade osigurati najkvalitetnija kadrovska rješenja za ključna mjesta u Saboru, Vladi i drugim državnim institucijama. Posebno smo istaknuli da uvjet naše suradnje s MOST-om nije mandatar iz redova koalicije Hrvatska raste. Isto tako, izrazili smo spremnost razgovora o Boži Petrovu, čelniku MOST-a i osobi s određenim izbornim legitimitetom, kao budućem mandataru hrvatske Vlade. Ako se to ne ostvari, držimo da mandatar može biti i nestranačka stručna osoba, iako bez izbornog legitimiteta.
  4. Koalicija Hrvatska raste otvorena je za suradnju kod formiranja saborske većine i nove hrvatske Vlade i sa svim drugim strankama i izabranim saborskim zastupnicima, uključujući stranke i saborske zastupnike iz sastava Domoljubne koalicije, uz uvjete koje smo u javnosti već nekoliko puta iznosili:

a) da se svi partneri u tom procesu trebaju zahvaliti na suradnji članovima, te posebno obnašateljima određenih javnih funkcija koji imaju pravomoćne optužnice za teža kaznena djela.

b) također, nismo spremni surađivati sa strankama i zastupnicima koji u svojim programima ili kroz javno djelovanje na bilo koji način potiču rasnu, vjersku i drugu vrstu netrpeljivosti te na bilo koji način dovode u pitanje prava manjina u hrvatskom društvu.

Očekujemo da će i MOST do kraja i u potpunosti inzistirati na ispunjenju ovih preduvjeta te da će se time rukovoditi pri razmatranju i donošenju konačne odluke o izboru svih partnera s kojima će sudjelovati u formiranju saborske većine i nove Vlade.

Na kraju želimo još jednom istaknuti našu ocjenu da HDZ i Domoljubna koalicija u svojim Zaključcima nisu ispunili uvjete definirane od strane MOST-a, odnosno da su implicitno odbili mogućnost tripartitne vlade s MOST-om i koalicijom Hrvatska raste te da nisu nedvosmisleno prihvatili prijedlog MOST-a o nestranačkom mandataru već tek otvorili “mogućnost razgovora” o tome. Štoviše, čelnik HDZ-a gospodin Tomislav Karamarko u svojoj izjavi medijima nakon spomenute odluke MOST-a najprije je ostavio “mogućnost da i on bude mandatar”, a zatim ponovio raniju tezu da “Domoljubna koalicija ne može surađivati sa SDP-ovom koalicijom” što je u potpunoj suprotnosti sa svim do sada javno iznesenim uvjetima MOST-a.

Temeljem svega prethodnog pozivamo vas na nastavak razgovora o formiranju saborske većine i nove hrvatske vlade. S obzirom na potrebu ubrzanja cijelog procesa predloženi nastavak razgovora, odnosno sastanak s predstavnicima MOST-a spremni smo održati u što kraćem roku.”

Srdačno vas pozdravljamo!Zoran Milanović

U ime koalicije Hrvatska raste”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari