SUKOB OKO KANDIDATA VSOA-E

Video | Milanović: ‘Odlučio sam upozoriti javnost na ozbiljnu prijetnju koju priprema Plenkovićeva Vlada’

Obraćanje predsjednika je najavljeno nakon što je premijer Plenković u četvrtak rekao da sastanka oko kandidata za novog ravnatelja VSOA-e neće biti dok se Milanović ne ispriča

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obratio se u četvrtak navečer hrvatskoj javnosti u izravnom televizijskom prijenosu na svim nacionalnim televizijama.

Predsjednik se obratio nakon što je premijer Andrej Plenković u četvrtak rekao da sastanka oko kandidata za novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) – na koji ga je pozvao predsjednik – neće biti dok se Milanović ne ispriča.

“Ustav kojemu sam prisegnuo me obvezuje pa sam odlučio obavijestiti hrvatsku javnost o prijetnji demokratskom poretku koju sprema Vlada Andreja Plenkovića. Obavješten sam jučer da Vlada mimo ustava namjerava VSOA-u staviti pod izravnu upravu Ministarstva obrane. Umjesto poštivanja ustavne procedure za imenovanje ravnatelja Vojne agencije i suprotno ustavljenoj demokratskoj praksi – Vlada je pripremila neustavno rješenje prema kojem bi privremenog čelnika agencije postavljao i razrješavao ministar obrane”, kazao je uvodno predsjednik Milanović.

“Želim biti jasan, to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokraciju koji Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke. HDZ-ova Vlada sada želi ponovno stranačku kontrolu nad VSO-om koja bi u tom slučaju bila posve izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora”, kazao je predsjednik.

“Pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen reagirati u skladu sa svojim ovlastima”, rekao je Milanović te podsjetio da je uputio poziv kako bi se usuglasio s premijerom oko izbora ravnatelja VSOA-e.

Stranački udar na VSOA-u

“Mora biti imenovan kako je predviđeno Ustavom usuglašavanjem predsjednika republike i Vlade uz prethodno mišljenje Sabora. Sve izvan te procedure predstavlja političko nasilje koje ugrožava demokratski poredak u zemlji”, dodao je.

Podsjetio je kako je jedan od temelja temelja moderne Hrvatske bilo stavljanje obavještajno-sigurnosnog sustava pod demokratsku kontrolu. Učinjeno je to na način da je civilna obavještajna služba izdvojena iz Ministarstva unutarnjih poslova, a vojna iz Ministarstva obrane. Obje službe stavljene su pod civilni nadzor i upravljanje Predsjednika republike i Vlade, dvojice dužnosnika s najvećim demokratskim izbornim legitimitetom. Tako je, u najvećoj mjeri, suzbijena politizacija obavještajnih službi i onemogućena zlouporaba službi od strane političkih stranaka na vlasti.

“Iako sam računao da će kod predsjednika Vlade prevladati razum i odgovornost prema državi, nakon današnjeg njegovog istupa bojim se kako on već dugo planira stranački udar na Vojno sigurnosno-obavještajnu agenciju.

Nema kandidata bez usuglašavanja

Podsjetio je kako je predložio Plenkoviću razrješenje sadašnjeg ravnatelja Agencije još u rujnu prošle godine, nakon što je dobio rezultate izvanrednog nadzora Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost koji je potvrdio sumnje o nezakonitosti u radu te Agencije. Podsjetio je i da je Plenković tu inicijativu odbio.

“Predsjednik Vlade odbijao je svaki razgovor o novom ravnatelju i do dan danas nije smatrao potrebnim usuglasiti se o imenu novog ravnatelja Agencije, iako je to dužan po Ustavu. Umjesto usuglašavanja, svjedočili smo ucjeni predsjednika Vlade koji je – preko ministra obrane – samostalno predložio kandidata i traži od mene da ga prihvatim”, kazao je predsjednik.

“Nema kandidata za ravnatelja Agencije dok se predsjednici Republike i Vlade ne usuglase. To moraju znati i svi časnici koji imaju ili će imati ambiciju obavljati taj posao”, upozorio je Milanović.

“Uvjeren sam da su hrvatski vojnici časni i odgovorni ljudi koji svoje dužnosti obavljaju profesionalno i zakonito, te da neće sudjelovati u nasrtajima Vlade na ustavni poredak. Ipak, dužnost mi je upozoriti da ću poduzeti sve mjere iz nadležnosti Vrhovnog zapovjednika prema vojnim osobama koje bi pristale sudjelovati u podčinjavanju Vojne sigurnosno-obavještajne agencije pod politički nadzor i upravljanje bilo koje političke stranke. A predsjednika Vlade pozivam da zaustavi politizaciju vojske i vojne agencije koju očito planira provesti kroz Ministarstvo obrane”, kazao je Milanović.

Plan preuzimanja kontrole nad svim institucijama

“Uspije li Vlada u svojoj namjeri da stavi pod stranačku kontrolu jednu od sigurnosnih agencija, isti model prijeti i drugim institucijama koje su još uvijek pod demokratskom kontrolom. Sada već kontinuirani postupci i djelovanje predsjednika Vlade ukazuju da se radi o planu preuzimanja stranačke kontrole nad svim institucijama države.

I ne samo nad institucijama, već su pokoreni ili se pokoravaju i strateški gospodarski subjekti, poput Hrvatske elektroprivrede, kako bi se kontrolirali tokovi novca. Sumnjiva i evidentna preprodaja plina – koja je danima bez ikakvog suvislog objašnjenja iz Vlade – upozorava kako se sve može prikriti bez sankcija ako državnim institucijama upravlja jedan čovjek. I ako se propisi donose tek da se provede njegova volja ili sakriju njegovi propusti, kao u ovom slučaju.

Hrvatska javnost dovoljno je zrela da prepozna opasnosti koje prijete od takvih postupaka, ali smatrao sam svojom patriotskom dužnošću i obvezom i na ovaj način upozoriti na to“, zaključio je predsjednik Milanović.

Milanović je ranije u četvrtak pozvao premijera da žurno, održe sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog ravnatelja VSOA-e s obzirom na to da 10. srpnja istječe mandat ravnatelja u ostavci Ivici Kinderu, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari