GENERAL BOJNIK IVICA KINDER

Milanović pokrenuo postupak za razrješenje šefa VSOA-e: ‘Zbog velikih propusta ne može obavljati tu dužnost’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Milanović je uputio dopis premijeru Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje Kindera

Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e.

Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu s čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako “postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor”, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Mediji su izvijestili da je nadzorom u VSOA-e utvrđen cijeli niz prekršaja te da su vojni obavještajci, koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama u Poljskoj, Libanonu i Litvi, pronevjerili najmanje dva milijuna kuna.

Prema navodima medija, obavještajci su lažirali troškove, a višak novca spremali u svoje džepove. Dodaju da je riječ o više djelatnika VSOA-e, od kojih nekolicina više nije na tim poslovima.

Mediji dodaju da će izvješće o nadzoru biti dostavljeno Državnom odvjetništvu RH, piše RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari