Milin otac osniva Fond za liječenje bolesne djece: ‘Ne pada nam na pamet niti novac prepustiti politici’

Rončević smatra kako institucije koje trenutno postoje, nemaju, ne znaju ili ne daju odgovor na problem

Marin Rončević, otac dvogodišnje Mile koja je na liječenju u SAD-u, na svojem je Facebook profilu objavio da s odvjetnicima radi na osnivanju Fonda za liječenje i lijekove za bolesnu djecu.

“Prvo, da se Mimi, Petra, Sanja i ja zahvalimo svim dobrim ljudima koji su Mili čestitali rodjendan. Nismo stigli odgovoriti svima osobno, ali hoćemo. Čestitke su divne i ohrabrujuće, drago nam je da smo dio zajedništva, ljubavi i vjere dobrih ljudi. Uzvraćamo na isti način”, napisao je Marin Rončević te dodao:

“Drugo, da se vratim na ono bitno za svu djecu u potrebi. Moj prijatelj i njegov odvjetnički ured (volonterski) rade sve na tome da što prije pokrenemo Fond za liječenje i lijekove za bolesnu djecu. Kao što sam već rekao, mi nemamo ni vremena ni znanja voditi takav Fond, ali ne pada nam napamet niti novac prepustiti politici ili stihiji. Bilo kojoj. Politika se jedino može uključiti, kao što sam već pisao, uplatom bijednih 5 lipa po litri dizela. Bilo koja. Nebitno je tko je na vlasti, ovdje se ne radi o ideologijama, nego o životima djece. Ali politika, kao ni mi, NE SMIJE upravljati tim novcem. Jer za to postoji STRUKA. Tim liječničkih i drugih eksperata koji su u stanju u najkraćem vremenu procijeniti medicinske dokumentacije i potrebe pojedinaca. Bez rođaka, prijatelja i istomišljenika…”

Rončević smatra kako institucije koje trenutno postoje, nemaju, ne znaju ili ne daju odgovor na problem, iako je rješenje dostupno i postoji.

“I sad jedna djevojčica i njena obitelj igra lutriju života, hoće li se prije odobriti lijek ili završiti eksperimentalna studija… cijena koštanja lijeka nije dostupna gotovo nikome pa čak ni onim privilegiranima koji (možda) misle da su sigurni od sudbine… dodatni paradoks je da je isti lijek odobren drugoj curici…”, napisao je Rončević na Facebooku.

Zbog toga poziva sve da pritisnu strukture i da se država uključi u ovaj projekt.

“Kad vidite godišnju cijenu koštanja lijeka samo za ovu curicu, jasno vam je da cifra koja postoji nije dostatna za jedno dijete na duži period.”

Još jednom je podsjetio građane da je novac od trošarina novac koji većinom oni plaćaju.

“Nismo mi tu radi dobrobiti politike i političara, nego bi oni trebali biti tu radi nas. Vidim da to ljudima nije jasno, a niti politikama, očito. U nadi da ćemo opet biti jedna zemlja, bez sjevera i juga, bez barijera u glavama, ajmo još jednom stisnut da ovo sve zaživi i da sva druga djeca dobiju svoju šansu.”

Na kraju napominje kako se ograđuje od bilo koje politike, ideologije i grupacije.

“Mi vjerujemo u Boga i u ljude, a ne u podjele”.
Vijesti.hr
Foto: Facebook/Pixsell

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari