POTREBAN DOKAZ

Minimalac od države dobit će 600.000 radnika, tvrtke koje ne poštuju pravila novac će vraćati

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Svi koji su dobili novac za ožujak trebali su do utorka dostaviti dokaz da su isplatili plaće

Hrvatska trenutno ima 25.000 zaposlenih manje nego što ih je bilo početkom svibnja 2019. godine, a ukupan broj osiguranika iznosi milijun i 520 tisuća osoba.

U sklopu mjera za pomoć gospodarstvu, država je dosad poslodavcima proslijedila 1,6 milijardi kuna za isplatu minimalne plaće za ožujak za pola milijuna (500.070) zaposlenih u privatnom sektoru. Mjesečni fond za redovne bruto plaće zaposlenih kreće se oko 15 milijardi kuna, tako da isplaćena državna potpora pokriva desetinu redovnih izdataka za plaće.

Pomoć države planira se za još dva mjeseca, a danas je posljednji dan za prijave koje podnose nove tvrtke i poslodavci koji su tek u travnju zabilježili pad prihoda veći od 20 posto.

Tvrtke koje se već nalaze na listi za ožujak ne moraju obnavljati zahtjev, ali dužne su priložiti dopunu. Za travanj je do jučer stiglo oko 13 tisuća novih prijava za dodatnih 95 tisuća radnika. Ako se broj ne bude bitnije mijenjao tijekom današnjeg dana, to znači da će ovaj mjesec 4000 kuna državne potpore biti isplaćeno najmanje 595.000 radnika. Čuvanje radnih mjesta tijekom travnja državu bi moglo stajati oko 2,5 milijarde kuna, uz 1,6 milijardi kuna koliko je isplaćeno za ožujak, piše Večernji list. 

Svi koji su dobili novac za ožujak trebali su do utorka 5. svibnja dostaviti dokaz da su isplatili plaće, a iz nadležnog Ministarstva rada navode da je HZZ-u dostavljeno 477 tisuća JOPPD obrazaca. Prve provjere koje je provodila Porezna uprava upućivale su na to da je svaka četvrta tvrtka smanjivala plaće u odnosu na prethodni mjesec.

Sindikati pak ponavljaju da na terenu ima svega, od onih koji su dobiveni novac uredno proslijedili radnicima, do poslodavaca koji traže da im se isplaćeno na račune radnika vrati na ruke i slično. Poslodavce koji iz različitih razloga nisu dostavili dokaz o isplaćenoj plaći dodatno će se kontrolirati, poručuju iz resora Josipa Aladrovića.

Gdje god se otkriju nepravilnosti, zatražit će se povrat sredstava. Upravno vijeće Zavoda za zapošljavanje na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku da se pravo na državnu potporu proširi i na poslodavce koji posluju samo sezonski, imaju domaću radinost ili sporedno zanimanje te na pojedine umjetničke organizacije i samostalne profesije. Dosad je odbijeno 3500 zahtjeva koji nisu udovoljavali kriterijima. Uz 4000 kuna potpore, država će za osiguranike drugog stupa isplatiti i po 250 kuna doprinosa.

Po broju zaposlenih, glavnina državne pomoći iz ožujka (više od jedne milijarde kuna) završila je na računima mikro i malih poduzeća, no pomoć države za isplatu plaća zatražili su i mnogi veliki sustavi, počevši od hotelijera koji nisu smjeli raditi do trgovaca koji su ipak mogli raditi, zatim kladioničara, naftaša, pa i velikih pekarskih lanaca. Broj nezaposlenih u Hrvatskoj također raste te je nadomak 160 tisuća, no ako se stanje brzo normalizira, dobri su izgledi da neće prijeći tu brojku.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari