NEUJEDNAČENA PRAKSA U ŠKOLAMA

Škole ne šalju iste izjave. Trebaju li roditelji uopće potpisati ovakvu izjavu?!

Foto: Riportal/PIXSELL
Nezadovoljstvo roditelja školaraca koji se vraćaju u klupe poprimilo je novu dimenziju kada su neki od njih shvatili da se ispitni obrasci koji se šalju roditeljima razlikuju od škole do škole. Krajnosti su tolike da u pojedinim obrascima neke škole traže od roditelja izjašnjavanje pod “kaznenom i materijalnom odgovornošću”!
U preporukama HZJZ-a nigdje se ne spominje kaznena i materijalna odgovornost roditelja, a sredstva komuniciranja omogućila su roditeljima brzu razmjenu informacija pa su se ova odstupanja i golem nered veoma brzo otkrili.
Donosimo vam primjere tri različita obrasca koji se šalju na potpis roditeljima učenika, iz dvije riječke i jedne zagrebačke škole. Iz jednih te istih preporuka HZJZ- a i uputa Ministarstva proizašla je cijela paleta različitih obrazaca suglasnosti, “malo ovakvih a malo onakvih”, zbog čega su roditelji školaraca ostali zbunjeni i zaprepašteni.
Izjava jedne škole u Zagrebu
Izjava jedne riječke škole
Postavlja se pitanje zašto obrasci nisu ujednačeni nego ovise od volje i stavova ravnatelja?

Krši li škola zakon zahtijevajući od roditelja potpisivanje ovakve izjave?!

Posebno su sporne izjave koje spominju kaznenu i materijalnu odgovornost, koje iz tog razloga neki roditelji nisu htjeli potpisati.
Potpisujući takvu izjavu, roditelj bi pod kaznenom i materijalnom odgovornošću trebao tvrditi da niti jedan od ukućana nije u povećanom riziku od zaraze virusom Covid-19.
Roditelj to može pretpostavljati i nadati se tome, ali uz toliko nepoznanica oko koronavirusa ne može se od roditelja tražiti da takvu tvrdnju potpisuje pod punom kaznenom odgovornošću.
Primjer jedne takve izjave dobili smo od našeg čitatelja…
Nadamo se da je ipak preostalo još malo vremena da se nakon ovih upozorenja praksa različitih škola ujednači, a obrasci “pročiste” od ovakvih nejasnoća i nelogičnosti, kako bi roditelji školaraca bez gubljenja živaca i vremena mogli smireno odlučiti hoće li djecu poslati u škole – ili neće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari