BIT ĆE SPAJANJA?

Ministar Aladrović: “Mirovine su sigurne, a Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nije glomazno”

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U srpnju 2019. godine, nakon velike rekonstrukcije Vlade Andrej Plenković je Josipa Aladrovića imenovao za ministra rada i mirovinskog sustava.

Ovih dana spominje se mogućnost spajanja njegova Ministarstva s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Aladrović to nije potvrdio u razgovoru za Večernji list, ali je rekao da je smanjenje broja ministarstava dio stranačkog programa: ”To je potrebno i to čini sustav efikasnijim i lakše upravljivim”.

Dodao je i kako ovo nije prvi put da se pojavila takva opcija spajanja: ”Česte su europske prakse da su ta ministarstva socijalnih politika spojena”.

Na pitanje jesu li mirovine u Hrvatskoj sigurne, ustvrdio je da ”jesu” te tvrdi da u protekle četiri godine nije bilo ni dana kašnjenja u isplati, a ”prema naplati doprinosa u europskom smo vrhu”.

Kao izazov ističe dugoročnu održivost sustava, no tvrdi da je takav izazov pred svima.  ”To je vezano za omjer radnika i umirovljenika. Tu imamo depopulacijske probleme na razini EU”, rekao je i zaključio: ”Starimo i to je izazov koji je pred svima”.

Zaključio je kako trenutačni mješoviti mirovinski sustav ima smisla te kako je najbolje rješenje za Hrvatsku.

 

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari