TESTIRANJA, POSJETE, LISTE ČEKANJA...

Ministar Beroš: ‘Do jeseni ćemo nabaviti još 250 respiratora, a mijenjat će se i način rada u bolnicama’

Foto: Ilustracija (Dusko Marusic/PIXSELL)

Na jučerašnjem sastanku ministra Vilija Beroša s ravnateljima bolničkih ustanova razgovaralo se o pripremama bolnica za “jesenski susret” s koronavirusom

Tijekom sezone godišnjih odmora cijeli je sustav radio s pedesetak posto kapaciteta no uskoro će se situacija bitno promijeniti.

Posjet djeci na bolničkom liječenju

U središtu rasprave jučer su bili posjeti djeci na bolničkom liječenju i nezadovoljstvo roditelja ograničavanjem susreta na samo 15 minuta. Zaključak je da na prvome mjestu mora biti zdravstvena sigurnost djece koja se liječe u bolnicama. Organizacija posjeta ovisit će o mogućnostima svake bolnice.

Naime, i dosad je u većini pedijatrijskih ustanova jedan roditelj mogao boraviti uz teško bolesno dijete i uz dijete u dobi do tri godine. Zaključak je da se maksimalno izlazi u susret roditeljima i omogući im se u okviru trenutne epidemiološke situacije posjet, ali ne na uštrb zdravlja.

Raspravljalo se i o testiranju zdravstvenih djelatnika kad se vraćaju na radno mjesto nakon godišnjeg odmora jer je ideja bila da se u taj program uključe svi. No, prevladalo je mišljenje da će potreba za testiranjem ovisiti o epidemiološkom intervjuu, odnosno o procjeni šefova pojedinih dijelova bolnice o mogućoj ugrozi.

“Dogovoreno je da se ta vrsta testiranja plaća sredstvima HZZO-a, a ne bolnica”, rekao je za Jutarnji list jedan od sudionika jučerašnjeg sastanka.

Ministar je izvijestio kolege da će uskoro prema programu EK u Hrvatsku stići još 250 respiratora, što znači da bismo ih onda imali ukupno 1.050. Stručnjaci tvrde da je to dovoljan broj pogorša li se situacija s Covidom-19 u Hrvatskoj.

Na jednom od sljedećih sastanaka – koji su predviđeni svaki tjedan – vjerojatno će biti riječi i o organizaciji posla jer više nije izgledno funkcioniranje po dvotjednom principu, odnosno da jedna ekipa ostaje kod kuće 15 dana “na čuvanju”, a druga radi. Također će se, gdje je to moguće, organizirati dvosmjenski rad, poglavito radiologija, što bi smanjilo veliku koncentraciju pacijenata i smanjilo mogućnost infekcije.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari